Se začátkem druhého pololetí školního roku 2017/2018 vstoupil do své další fáze i podprojekt Sazka Olympijského víceboje s názvem Paralympijská výzva. Handicapované děti z oslovených škol napříč celou Českou republikou i nyní na jaře testují své sportovní dovednosti skrze disciplíny Olympijského diplomu a Odznaku všestrannosti.

Velkého úspěchu se dočkal i Sportovní den s paralympionikem, který v dubnu proběhl na dvou školách – v Kladně a Mariánských Lázních – kde se mladí sportovci setkali s kapitánem české sledge hokejové reprezentace Zdeňkem Šafránkem, respektive s mistryní světa v pole dance Danielou Pecinovou.

Zatímco v podzimní části Paralympijské výzvy se podobné akce na školách uskutečnily výhradně v prostorách tamějších tělocvičen, nyní si žáci mohli užít sportování na čerstvém vzduchu.

Na víceúčelovém hřišti ve Speciální základní škole Korálek v Kladně proběhlo měření disciplín jako hod basketbalovým míčem, trojskok nebo hod medicinbalem obouruč přes hlavu. Hlavní hvězda celého dne Zdeněk Šafránek na souběžně vedené besedě představil pozorně naslouchajícím dětem úspěchy své bohaté sportovní kariéry.

„Sportovní den v Kladně byl super! Děti i napříč svými zdravotními handicapy se perfektně zapojovaly do sportovních aktivit a i při mém vyprávění se ptali a poslouchali vše, co jsem říkal. Byly nadšené a já taky!“ rozpovídal se Zdeněk Šafránek.

„S některými žáky jsem si dával i páku a mají páru! Pak bylo podepisování kartiček a rozdávání diplomů, pak jsme se fotili a většina dětí přišla a chtěla se fotit ještě se mnou samostatně. Jsem moc rád, že jsem mohl být součástí tohoto projektu, rád se zapojím do dalších Sportovních dnů,“ slíbil kapitán sledge hokejové reprezentace.

Daniela Pecinová je pro děti vždy doslova „atrakcí“, její protéza totiž umožňuje otočení v koleni o 360 stupňů, na což děti doslova zírají s otevřenou pusou. Nejinak tomu bylo i na Základní škole Vítězství v Mariánských Lázních, odkud Daniela Pecinová pochází.

„Paralympijská výzva v Mariánských Lázních byla nad moje očekávání. Měla jsem trochu strach, jak budou děti reagovat v mém rodném městě. Moc mile mě překvapil jejich přístup. Je to legrace, pozorovat, jak rychle se přidají k mému černému humoru a jsou zvědaví na sebemenší detaily o mém handicapu a protéze. Besedy jsou prostě super a já miluju dětskou bezprostřednost. Myslím, že tyhle akce jsou dost smysluplné, protože děti pak začnou handicapované vnímat trochu jinak,“ vnímá pozitiva projektu mistryně světa v pole dance.

Do konce školního roku se uskuteční ještě tři Sportovní dny s paralympionikem – v Kamenici, Tachově a Lysé nad Labem. Poté proběhne vyhodnocení projektu výběrem nejaktivnějších škol a nejúspěšnějších mladých sportovců.

Více informací o Paralympijské výzvě najdete zde.