Kvarteto stolních tenistů reprezentovalo české barvy na mezinárodním turnaji Slovenia Open ve slovinském Lašku. Petr Svatoš, Jiří Suchánek, Martin Zvolánek ani Spomenka Habětínková ale na medailové umístění nedosáhli, v soutěži jednotlivců zůstal nejlepším výsledkem postup do osmifinále, mezi týmy pak do čtvrtfinále.

Jako první se v Lašku pustil do boje Petr Svatoš, který nastoupil proti favoritovi celé soutěže a světové dvojce ve třídě 3 Thomasovi Schmidbergovi. Němec nedal českému reprezentantovi nejmenší šanci a utkání rychle získal výsledkem 3:0. Svatoš hrál ještě tentýž den o postup s Francouzem Gil-Martinsem a v dramatickém souboji dokázal nakonec postoupit díky vítězství 3:1 do osmifinále.

Další český zástupce Jiří Suchánek hrál ve čtyřčlenné skupině a po prvotní výhře nad Srbem Stojlkovičem 3:1 bohužel prohrál s Francouzem Bourym 1:3. Následující zápas o postup ze skupiny ale český reprezentant zvládl s přehledem 3:0 a postoupil z druhého místa do vyřazovacích bojů. Dalšímu českému zástupci ve třídě 2 Martinu Zvolánkovi se tak dobře nevedlo a s bilancí jedné výhry a dvou proher se s turnajem jednotlivců rozloučil.

Jedinou českou zástupkyní v řadách vozíčkářů byla Spomenka Habětínková, která v základní skupině bohužel prohrála všechny tři své duely a mezi jednotlivkyněmi skončila bez postupu.

Petr Svatoš v osmifinále narazil na nasazenou turnajovou dvojku, Francouze Merriena. Senzaci z předchozího týdne, kdy dokázal Svatoš Merriena porazit, ale český reprezentant nezopakoval a prohra 0:3 pro něj znamenala konec v turnaji. Podobně se pak vedlo i Jiřímu Suchánkovi, který nestačil na Slováka Ludrovského.

Turnaj pak uzavřela soutěž družstev. V ženské smíšené kategorii WT4-5 reprezentovala Českou republiku Spomenka Habětínková společně se slovenskou hráčkou Alenou Kánovou. V kategorii mužů MT2 hájilo české barvy duo Suchánek – Zvolánek a v kategorii MT3 hrál Petr Svatoš společně s ukrajinským reprezentantem Petrunivem.

Svatoš s Petrunivem dokázali postoupit ze druhého místa do čtvrtfinále, kde ale potkali skvěle hrající Francouze a po prohře 1:2 obsadili konečné 5. – 8. místo. V podstatě stejný průběh měla i kategorie TM2 se Suchánkem a Zvolánkem, kteří také postoupili ze druhého místa, taktéž jim další postup zhatili Francouzi – a taktéž skončili na výsledném 5. – 8. místě. Habětínková s Kánovou skončily ve skupině až třetí, a tudíž bez postupu do čtvrtfinále.

Tereza Kubíčková