Úvodní den světového poháru v cyklistice handicapovaných v Ostende přinesl českým barvám hned dva cenné kovy a řadu významných umístění. Do čtvrteční časovky nastoupili všichni handbikeři a tricyklisté. Početná startovní pole v jednotlivých kategoriích cyklistů naznačovala již před závodem tu největší světovou konkurenci.

V kategorii H – handbike se z českých závodníků nejvíce dařilo Kateřině Antošové, která po 3 letech zopakovala svůj dosavadní nejlepší výsledkek ve světovém poháru a vybojovala krásné třetí místo a bronzovou medaili. Na stupínek nejvyšší se postavila britská jezdkyně Alicia Dana a druhá skončila Italka Porcelato.

Katka nám po závodu řekla: „Loňská série pátých míst mĕ málem donutila skončit, ale jsem ráda, že jsem to nevzdala. Díky všem, kteří mi vĕřili, že se dá závodit i po padesátce!“

Další z Čechů Patrik Jahoda, který závodí v kategorii H1, zajel na úvod světového poháru pátý nejlepší čas.

I třetí český handbiker Václav Antal, který se po pěti letech opět vrací do světového poháru, zajel skvělý výsledek. V nabité konkurenci 37 závodníků vybojoval 10. místo a přestože si sám věřil na ještě lepší výsledek, o kvalitě jeho umístění v časovce mluví i to, že předjel např. několikanásobného medailistu z mistrovství světa a paralympijských her Hanse Freie nebo Waltera Ablingera a řadu dalších silných závodníků.

Výborný výsledek zaznamenal i český tricyklista Jiří Hindr, který si z Ostende veze zlato za svůj výkon v časovce v kategorii T1.

„Trať byla velice náročná, navzdory povětrnostním podmínkám Jirka bojoval do posledního kilometru. Jsem rád, že dnes prodal svou práci v přípravném období, jeho výkonnost jde nahoru,“ zhodnotil Jiřího výkon jeho trenér Luboš Jirka, sám bývalý úspěšný paracyklista, který se po ukončení vlastní kariéry soustředí na předávání zkušeností dalším závodníkům.

„Dneska mi vyšel start, s tím mívám občas problémy, taky jsem se dobře popral s techničtější pasáží. Jinak trať byla fyzicky náročná, což mi vyhovuje,“ doplnil trenérova slova sám Jiří Hindr, několikanásobný medailista z MS a účastník posledních paralympijských her v Riu.

V pátek pokračuje program světového poháru časovkou jednotlivců kategorie C, do které nastoupí cyklista kategorie C2 Ivo Koblasa. Sobota a neděle bude patřit silničním závodům.

Výsledky časovky naleznete ZDE.

Zdroj a foto: ČATHS