Handbikeři Kateřina Antošová a Patrik Jahoda úspěšně reprezentovali české barvy na závodech Tour de Swiss. V sobotu se ve Švýcarsku jela časovka, v níž Antošová i Jahoda vybojovali stříbro. V neděli pokračoval program tradičním silničním závodem, kdy Antošová dosáhla na nejvyšší stupínek a Jahoda na bronz.

Časovka ve Frauenfeldu měla pro handbikery zvláštní nádech. Jeli totiž stejnou trasu, jako o pár hodin později světová elita v první etapě Tour de Swiss.

„Byl to zážitek, když mě na pátečním tréninku předjížděl Peter Sagan a další borci. Byla jsem z toho trochu dojatá, a asi proto jsem v závodě jela tak rychle,“ smála se Kateřina Antošová.

„Na nejvyšším bodě okruhu jsem dojela švýcarskou závodnici, která startovala o 15 vteřin dříve. Jenže se ukázala jako velká bojovnice a nepomohlo mi ani to, že jsem z kopce jela rychlostí přes 84 km/h. Dala mi v cíli nakonec 12 vteřin. Nikdo jiný na nás na této technicky náročné trati neměl. O tom, jakou stíhačku jsme rozjeli, svědčí i to, že nejlepší muž kategorie H4 Rafal Wilk dorazil do cíle pouze o sedm minut dříve než já,“ doplnila česká handbikerka.

„Trať byla hodně kopcovitá, 170 nastoupaných metrů na 18 kioometrů. Ve vítězství jsem ani nedoufal vzhledem k tomu, že mým největším konkurentem byl úřadující mistr světa, kterému kopce velmi vyhovují. Tempo, které jsem si nastavil, stačilo na druhé místo,“ těšilo zase Patrika Jahodu s tím, že v silničním závodě okolo jezera Sempachsee chtěl pomýšlet výš.

Jenomže v neděli se mu nedařilo tak, jak by si představoval. I tak z toho ale nakonec byla další medaile, tentokrát bronzová. Zato Kateřina Antošová ze sebe vydala maximum – a odměnou jí bylo zlato.

Tereza Kubíčková

zdroj: caths.cz