První kolo Evropského poháru v lukostřelbě mají za sebou čeští reprezentanti – a za italské Olbie se nevrátili s prázdnou. Paralympijský vítěz z Pekingu David Drahonínský ovládl kategorii W1 a vystřílel si zlato, další cenný kov jen těsně unikl ve stejné kategorii Karlu Davídkovi. Z kvalifikace se dokázali probojovat do hlavní soutěže také Lenka Kuncová a Martin Chaloupský.

Jako první stříleli klasifikaci na Sardinii muži kategorie W1, kde měla Česká republika hned dvě želízka v ohni – Davida Drahonínského a Karla Davídka. Drahonínský kvalifikaci vyhrál nástřelem 647 bodů, Karel Davídek měl ze šesté příčky (604 bodů) také velmi dobrou výchozí pozici pro eliminační kola.

Drahonínský měl v prvním kole Bye, ve druhém pak bezkonkurenčně porazil s nástřelem 138 italského soupeře Demetrica Salvatoreho. Ve svém druhém souboji nedal šanci ruskému střelci Igoru Meshkovi, kterého porazil nástřelem 136:124. Finálový souboj střílel David proti Italskému lukostřelci Danielu Cassianimu, a 139 bodů mu zajistilo první místo a zlatou medaili.

Karel Davídek si své dva první souboje zastřílel pro korejským soupeřům s velice vyrovnanými nástřely. Prvního Park Hong Joa porazil nástřelem 133 bodů. V druhém souboji pak vyřadil Koo Dong Suba nástřelem 132:129. V semifinálovém souboji bohužel nestačil na Daniela Cassianiho a v posledním tak bojoval o bronzovou medaili s Rusem Igorem Meshkovem. Bohužel těsně prohrál 129:134 a obsadil nepopulární čtvrtou příčku.

V kladkovém luku reprezentovala české barvy Lenka Kuncová, která s nástřelem 627 bodů skončila v kvalifikaci na 14. místě, a ve svém prvním souboji nestačila na italskou soupeřku a prohrála 124:142.

V reflexním luku za Českou republiku střílel Martin Chaloupský, který si v kvalifikaci vystřílel skvělé 5. místo, a získal tak Bye pro první kolo eliminací. Bohužel vypadl v prvním souboji proti korejskému Kimu Kangumovi, který ho porazil 7:1, a zůstal tak na pěkném 9. místě.

Tereza Kubíčková

Zdroj: Tereza Brandová