Na stadioně VUT v Brně Pod Palackého vrchem se o víkendu uskutečnilo mistrovství České republiky neslyšících atletů v kategoriích mladší a starší žáci a žákyně, ženy a muži. Kromě mnoha vylepšených osobních rekordů se přepisovaly tabulky také co se týče těch historických. Takové padly hned dva – mezi juniory a v kategorii mladších žákyň.

Ondřej Franěk překonal v závodě na 200 m stávající maximum Jiřího Chalupy z roku 1987, když protnul cíl v čase 22,95 s. Tímto časem kromě toho zaostal o pouhou jednu setinu sekundy za českým rekordem kategorie dospělých, který drží Milan Wippler.

Pro Fraňka byla sobota celkově úspěšná, na poloviční trati si totiž vylepšil osobní rekord na 11,57 s, čímž za aktuálním juniorským rekordem zaostal o pouhé tři setiny vteřiny.

Dorostenec Matěj Ponocný vylepšil osobní rekord na 100 m na 11,80 s a zaostal jen o 13 setin sekundy za českým dorosteneckým rekordem, který od loňska drží právě Ondřej Franěk.

Nový český rekord se zrodil také ve štafetě mladších žákyň, kde kvarteto SKN Hradec Králové ve složení Sára Lešková, Markéta Filipová, Sára Polgárová a Thu Thanh Duong zaběhly 4×60 m za rovných 39 sekund.

Hned dvanáct osobních rekordů pak padlo v kategorii dospělých.

Tereza Kubíčková

Foto: ČSNS