Dva cenné kovy přivezli čeští handicapovaní atleti z prestižní Grand Prix v Paříži. Aleš Kisý po dlouhé době překonal osmimetrovou hranici ve vrhu koulí a získal v této disciplíně bronz. Ještě o příčku lépe skončila Anna Muziková v hodu kuželkou, i když zaostala poměrně daleko za svým osobním maximem. To si naopak vylepšily Eva Kacanu a Mirka Obrová.

První den závodů soutěžili atleti před prázdným stadionem a atmosféra proto nebyla taková, jakou by potřebovali. Přitom pařížský Stade Charlety, kde se Grand Prix uskutečnila, má kapacitu 20 000 míst. Alespoň část z ní se pořadatelům podařilo naplnit až druhý den, kdy značné množství sedaček obsadily děti z místních škol, a na atmosféře to bylo znát.

„Samotná akce byla zorganizovaná solidně, vše potřebné jsme se dozvěděli na technickém meetingu. Jedinou nevýdhou bylo umístění oficiálního hotelu, který se nacházel poměrně daleko od stadionu. Zvolili jsme proto ubytování jinde, poblíž něj,“ popisuje vedoucí výpravy čítající sedm atletů Vojtěch Pavlík.

„Ale problém byl i tak. U oficiálního hotelu byl sice umístěn tréninkový stadion, jenomže přímo na něm jsme zjistili, že se tam nedají trénovat disciplíny, jako je hod kuželkou, diskem nebo oštěpem, což byly pro naši výpravu disciplíny stěžejní,“ lituje Pavlík.

Česká výprava se ve výsledku radovala ze dvou cenných kovů. Ten první vybojoval Aleš Kisý.

„Po dlouhé době se mu podařilo prolomit osmimetrovou hranici a výkonem 8.17 si zajistil bronzovou medaili ve vrhu koulí. Druhý cenný kov získala pro české barvy Anna Muziková, stříbro v hodu kuželkou. Spokojená s výkonem nicméně nebyla, protože její výkon 14.79 metru je poměrně daleko za jejím osobním maximem,“ vysvětluje vedoucí výpravy.

„Šel jsem kouli a oštěp. Ve vrhu koulí se mi zadařilo, osm metrů jsem naposledy překonal ani nevím kdy. Navíc jsme měli sloučené všechny kategorie dohromady včetně spastiků, dohromady nás bylo ve startovní listině dvacet, i vzhledem k tomu je moje umístění super,“ raduje se Aleš Kisý.

„Navíc mě těší, že první dva nebo tři vrhy se pohybovaly těsně pod hranicí osmi metrů a ty další už šly přes, takže těch mých vítězných 8.17 nebyl jen nějaký ústřel,“ těší českého atleta, který výsledek připisuje i kvalitní přípravě.

„Ta pořád pokračuje, letos máme jen Grand Prix a mistrovství Evropy, kde samozřejmě chci být, ale směřuju všechno na paralympiádu v Tokiu 2020. Když vydrží zdraví a budou finance a čas, mohl bych tam dosáhnout na skvělá umístění,“ plánuje Aleš Kisý.

Kromě medailí veze česká výprava domů i tři vylepšené osobní rekordy, o které se postaraly Mirka Obrová (hod diskem a hod oštěpem) a Eva Kacanu (hod diskem).

Výsledky českých atletů na GP Paříž:

Eva Kacanu (F54)
Koule: 6. místo (5,47m)
Disk: 8. místo (11,06m)

Miroslava Obrová (F56)
Koule: 5. místo (6,71m)
Disk: 4. místo (19,53m)
Oštěp: 5. místo (14,85m)

Kateřina Nováková (F55)
Disk: 6. místo (15,75m)
Oštěp: 6. místo (12,28m)

Rozálie Niké Mošovská (F54)
Disk: 7. místo (11,72m)
Oštěp: 7. místo (10,80m)

Anna Muziková (F32)
Kuželka: 2. místo (14,79m)

Aleš Kisý (F53)
Koule: 3. místo (8,17m)
Oštěp: 7. místo (18,08m)

Jaroslav Petrouš (F57)
Koule: 7. místo (10,75m)

Tereza Kubíčková