Nebývale úspěšná byla výprava českých handicapovaných atletů na Grand Prix v Berlíně, které bylo letošním devátým a zároveň finálovém podnikem série. Třicítka českých sportovců vybojovala v Německu 22 cenných kovů, o jediný zlatý úspěch se postarala Eva Datinská ve vrhu koulí. Devět medailí bylo stříbrných a 12 bronzových.

Grand Prix na stadionu Friedrich Ludwig Jahn Sportpark slibovalo pestrou generálku na mistrovství Evropy, které se právě zde uskuteční ve druhé polovině srpna.

„Grand Prix v Berlíně bylo jednoznačně jedno z těch nejkvalitnějších, co se týče počtu sportovců. Závodníků bylo mnoho, z celého světa – jednalo se také o poslední Grand Prix v sezóně 2018 a poslední akcí, kde se daly plnit limity na ME,“ vysvětluje vedoucí výpravy z České asociace tělesně postižených sportovců (ČATHS) Vojtěch Pavlík.

Pochvaluje si velké množství organizátorů a dobrovolníků, trochu problematické bylo nedodržování časového harmonogramu kvůli nezaškoleným asistentům.

„Nejvíce na to doplatili kuželkáři, kteří čekali přes dvě hodiny v call roomu a další zhruba půlhodinu přímo v sektoru. Na druhou stranu třeba závody běžců šly přesně podle časového plánu, z čehož třeba Tereza Jakschová vytěžila dvě stříbra a zlepšené osobní rekordy na stovce i dvoustovce. Opravdu se jí tam dařilo a já věřím, že jí tahle forma vydrží až do mistrovství Evropy. Stadion jí očividně svědčí, protože si osobáky vylepšila navzdory tomu, že měla protivítr,“ těší Pavlíka.

„Z dalších výsledků musím jednoznačně zmínit Mirku Obrovou, která si i přes dlouhé čekání v call roomu odvezla dvě stříbra a jeden bronz. Skvělý výkon předvedl také Radim Běleš, který potvrdil narůstající formu a opět se dostal přes 27m v hodu kuželkou a v kategorii F51 skončil celkově druhý. Hned za ním se umístil Michal Enge, který byl šťastný za bronz,“ přidává další medailová umístění vedoucí výpravy za ČATHS.

Vidět byli také atleti z České federace Spastic Handicap (ČFSH). Eva Datinská se stala jedinou zlatou medailistkou mezi českými zástupci, když ve vrhu koulí poslala náčiní do vzdálenosti 10,72 m. Navíc v kategorii Open přidala bronz v hodu diskem (27,58 m). Dvě bronzové medaile získala Martina Šimonová, a to v hodu oštěpem a vrhu koulí.

„Mezi muži předvedl nejlepší výkon Michal Pallag, když ve vrhu koulí obsadil druhé místo a vylepšil národní rekord v kategorii F37, který má nyní hodnotu 11,16 m. K tomu přidal ještě bronz v hodu diskem za výkon 35,16 m,“ chválí dalšího českého atleta Petr Vrátil z ČFSH.

Bronzoví byli také Bohumil Šoun a Anna Luxová – Šoun skončil třetí ve vrhu koulí (5,69 m) a Luxová doběhla třetí ve stometrovém sprintu (17,36 m).

„Jedinou vadou na kráse byla absence medailových ceremoniálů, trochu to kazilo radost ze zisku cenného kovu, pro které si vedoucí výprav museli dojít do místnosti TIC. Ale celkově hodnotím berlínskou Grand Prix jako velmi vydařenou, je důležité, že našim atletům tenhle stadion vyhovuje. Věřím, že současné nedostatky organizátoři do startu mistrovství Evropy vyeliminují,“ uzavírá Vojtěch Pavlík.

Medailová umístění českých atletů na GP Berlín:

Jaroslav Petrouš: 2. místo – disk (39,65 m)

Radim Běleš: 2. místo – kuželka (27,16 m)

Michal Enge: 3. místo – kuželka (25,90 m)

Tereza Jakschová: 2. místo – 100 m sprint (13,00 s (PB)), 2. místo – 200 m sprint (27,17 s (PB))

Martin Kukla: 3. místo – oštěp (35,86 m)

Rozálie Niké Mošovská: 3. místo – oštěp (11,44 m), 3. místo – disk (11,87 m)

Anna Muziková: 2. místo – kuželka (15,65 m)

Kateřina Nováková: 2. místo – disk (16,45 m)

Miroslava Obrová: 3. místo – oštěp (14,05 m), 2. místo – disk (19,30 m), 2. místo – koule (6,52 m)

Dušan Ščambura: 3. místo – oštěp (21,55 m)

Eva Datinská: 1. místo – koule (10,72 m), 3. místo – disk (27,58 m)

Martina Šimonová: 3. místo oštěp (23,22 m), 3. místo koule (9,10 m)

Michal Pallag: 2. místo – koule (11,16 m), 3. místo – disk (35,16 m)

Bohumil Šoun: 3. místo – koule (5,69 m)

Anna Luxová: 3. místo – 100 m sprint (17,36 s)

Tereza Kubíčková