Již čtvrtým letošním závodem pokračovala o víkendu běžecká série Run Tour. Závodu v Olomouci se díky pozvání Toyoty, partnera Českého paralympijského výboru i celého podniku, zúčastnili Tomáš Fojtík a Lukáš Petrusek. Běželo se za krásného letního počasí a tradičně ho provázela přátelská atmosféra.

Pro Lukáše Petruska byl start prestižní i díky tomu, že část závodní trasy vedla místem jeho současného bydliště. Lukáš trpí vrozenou achondroplazií, která se projevila tím, že se jeho růst zastavil na 140 cm. To však nebylo pro Lukáše překážkou a běhu se pravidelně věnuje od svých 13 let. Na kontě má několik závodů na deset kilometrů, a pyšnit se může i startem na několika půlmaratonech, kde má zaběhnutý výborný osobní rekord 2 hodiny a 3 minuty. Lukáš, který se rovněž považuje za vášnivého fotbalistu, v Olomouci běžel nejdelší desetikilometrovou trať a podařilo se mu stlačit výsledný čas pod jednu hodinu. V cíli si svůj čas pochvaloval: „Bylo to výborné, dal jsem to pod hodinu. Sice panovalo velké horko, ale bylo to ještě celkem snesitelné.” Lukáš se letos účastní kompletní série Run Tour, jejíž příští zastávkou bude Liberec (18. 8.) následovaný Ostravou (1. 9.), Prahou (6. 10.) a závěrečným během v Pardubicích (3. 11.).

Další osobnost závodu z řad zástupců českých sportovců byl Tomáš Fojtík. Tomáš se blýskl časem 35 minut a 17 vteřin na pětikilometrové trati. „Bylo to parádní, až na to šílené vedro,” podotkl Tomáš v cíli. Tomáš je od mala upoután na invalidní vozík, přesto se svým handicapem statečně bojuje a v průběhu času si potvrdil, že se může účastnit běžeckých závodů. Jeho dosavadním největším úspěchem bylo absolvování letošního Olomouckého půlmaratonu.

Oba sportovci si pochvalovali především skvělou atmosféru a závod jako takový. „Organizace byla skvělá jako vždy. Připočteme-li k tomu přátelskou atmosféru v rodinném duchu, byla radost se takového podniku zúčastnit,” uzavřeli shodně oba sportovci.

Další etapa série Run Tour – i za pravidelné účasti některé z osobností českého sportu pro handicapované – je na pořadu 18. srpna v Liberci. Přijďte si zaběhat, užít pohyb na čerstvém vzduchu a nasát pohodovou atmosféru, která prostupuje každým závodem.