Český lukostřelec David Drahonínský má nadosah další zlatý úspěch. V rámci Evropského poháru, který aktuálně hostí Nové Město nad Metují, se probojoval do finále kategorie W1 s kladkovým lukem a v sobotu bude bojovat o nejcennější medaili. Kromě toho už si zajistil i vítězství v celkovém hodnocení Evropského poháru.

Do Nového Města nad Metují se sjela skvělá konkurence, jen v Drahonínského kategorii W1 se utkalo 21 lukostřelců. Celkem jich do Česka přicestovalo z 32 zemí na tři stovky.

Úvodní kvalifikaci absolvoval český paralympionik v úterý dopoledne – a úspěšně. Ještě před posledními třemi sadami dokonce útočil na překonání světového rekordu, který vytvořil právě v Novém Městě nad Metují v rámci Světového poháru před třemi roky.

„Tréninky v chladném počasí mi vyhovovaly, ale jako naschvál se v den kvalifikace začalo oteplovat, což mi kvůli mému postižení na klidu nepřidá. V rámci mentálního tréninku jsem si ale nastavil cíl, že pokud střelím 660 bodů z možných 720, budu spokojený. Během závodu jsem věděl, že jsem kousek od světového rekordu, kdy jsem střelil 669 – stačilo pouhých 8 bodů. Jsem rád, že jsem si udržel koncentraci,“ pochvaloval si David Drahonínský.

Eliminace odstartovaly ve středu dopoledne. V osmifinále narazila česká lukostřelecká jednička na Rusa Alexandra Dorofeeva. Vítězství 134:119 ale nebylo bez komplikací: „Nevšiml jsem si, že fouká vítr zprava, takže jsem dal dvě sedmičky…“

Ve čtvrtfinále se Drahonínský utkal s Brazilcem Santanou Francem Eugeniem a porazil ho 141:121. Do semifinále nastupoval proti svému velkému kamarádovi Antoniosi Jean Pierrovi z Finska. „Ale ono je jedno, s kým střílíte, protože všichni umí střílet doprostřed. Bylo hrozné horko, cítil jsem velkou únavu, ale i tak jsem se přiblížil ke svému dalšímu světovému rekordu, když jsem vyhrál 140:132,“ popisuje David Drahonínský.

V sobotu ho tak čeká finále – ale jeden úspěch má už teď zcela jistý. A sice vítězství v celkovém hodnocení Evropského poháru, protože vyhrál jeho první kolo v italské Olbii.

„Každý ode mě čeká pouze úspěchy a já si uvědomuji, že největším soupeřem jsem já sám sobě. Na sobotu se těším, pojedu si to svoje a po roce si opět na domácí půdě užiji boj o zlatou medaili,” uzavírá s úsměvem nejlepší český paralukostřelec.

Tereza Kubíčková

Zdroj: Lída Fikarová