Český lukostřelec David Drahonínský udělal další zlatý zářez ve své sbírce úspěchů. Na domácím podniku Evropského poháru v Novém Městě nad Metují nenašel přemožitele a v dramatickém finále vybojoval nejcennější kov, čímž obhájil prvenství z loňska. Zároveň si už před finále zajistil vítězství v celkovém hodnocení Evropského poháru.

Do Nového Města nad Metují se na 22. ročník světového žebříčkového turnaje a Evropského poháru sjely na tři stovky paralukostřelců z 32 zemí, jen v Drahonínského kategorii W1 byla našlapaná konkurence 21 sportovců. Paralympijský medailista z Pekingu, Londýna i Ria ale potvrdil před blížícím se mistrovství Evropy skvělou formu a dosáhl na nejvyšší příčku.

Kvalifikační část turnaje vyhrál Drahonínský s luxusním náskokem 15 bodů na tureckého soupeře Bahattina Hekimoglua. V eliminacích pak hravě přešel přes Santana Franca Eugenia z Brazílie, zdolal i přes zaváhání v podobě dvou sedmiček Alexandera Dorofeeva z Ruska a v semifinále nedal šanci svého dlouholetému finskému kamarádovi Jeanu Pierru Antoniosovi (140:132).

Ve finále narazila česká paralukostřelecká jednička na druhého závodníka z kvalifikační části, Bahattina Hekimoglua.

„Den před eliminací mě přitom právě tento turecký závodník oslovil s prosbou, zda bych se s ním vyfotil, a poté mi říká: ‚Ty jsi šampion v naší kategorii.‘ Cítil jsem z jeho výrazu ve tváři velký respekt,“ popisuje Drahonínský zvláštní moment.

Turecký lukostřelec nicméně svému zkušenějšímu kolegovi zdatně sekundoval, po druhé sadě prohrával o pouhý bod. V té třetí navýšil český lukostřelec náskok na dva body.

„Člověk si nesmí připustit, že vede, jelikož bylo ještě šest šípů před námi. Vedení dvou bodů nic neznamená, vím, že musím střílet do posledního šípu.“

Ve čtvrté sadě oba závodníci ztratili pouhý bod z možných třiceti, čekala je závěrečná sada tří šípů. Turecký benjamínek střelil „jen“ 27 bodů a Drahonínský posledním šípem rozhodl o svém vítězství výsledkem 139:136.

„Popravdě mě soupeř překvapil, až na tři šípy jsme trefovali pouze žlutou barvu. Hekimoglu střílí teprve rok a půl a potvrdil výbornou formu, kterou ukázal už v kvalifikační části turnaje,“ složil poklonu svému finálovému sokovi Drahonínský.

Nadějná lukostřelkyně

V Novém Městě nad Metují působil Drahonínský nejen jako lukostřelec, ale také jako trenér a mentor. Do soutěže totiž nastoupila i jeho svěřenkyně Tereza Brandtlová, kterou od loňského října koučuje. Brandtlová také střílí v kategorii W1 s kladkovým lukem – a v kvalifikaci si nastřílela osobní rekord.

„Bohužel se už den předtím zranila a kvalifikační i eliminační souboje dostřílela v bolestech. Sáhla si na dno, i to ale k sportu patří. Získala cenné zkušenosti, ale také chuť do dalšího tréninku. Čeká nás hodně práce. Už se těšíme na to, až si Tereza na dalším závodě posune své maximum,“ vyhlíží Drahonínský další závody.

„Moc volna si teď neužiju. Kromě spánku budu překvapivě hodně hodin trávit s lukem v levé ruce, s šípy na dosah pravačky a žlutým středem v dohledu padesáti metrů,“ směje se David Drahonínský, který po vítězství v prvním kole Evropského poháru v italské Olbii a nynějším triumfu vede celkové hodnocení Evropského poháru a patří mu i první pozice ve světovém žebříčku.

Lukostřelecký turnaj v Novém Měst nad Metují byl pro něj také kvalitní přípravou na mistrovství Evropy, které se v polovině srpna uskuteční v Plzni.

„Poprvé jsem byl v Novém Městě na turnaji v roce 2003 a každý rok se těším na setkání s přáteli z celého světa. Tato multikulturní sportovní akce se mi vryla do srdce. Chtěl bych poděkovat všem dobrovolníkům, rozhodčím i řediteli závodu Liboru Šnajdrovi za jejich práci. Bez jejich úsilí by se tento turnaj nemohl nikdy konat,“ poděkoval závěrem David Drahonínský.

Tereza Kubíčková

Zdroj: Lída Fikarová