Juniorská výprava neslyšících atletů se vrátil z mistrovství Evropy veleúspěšná. Z bulharské Sofie přivezli mladí Češi celkem dvanáct medailí, z toho jednu zlatou, čtyři stříbrné a sedm bronzových. O zlatý úspěch se postarala ve vrhu koulí Barbora Auředníková. Padlo také několik osobních i národních rekordů.

Medaile se česká výprava dočkala hned v prvním soutěžním dni, a to zásluhou Ondřeje Fraňka, který vybojoval stříbro na trati 100 m mezi juniory (11,35 s). Jen těsně unikla medaile dorostenci Matěji Ponocnému. Nový osobní rekord zaznamenala na hladké čtyřstovce juniorka Alice Procházková (1:08,48 s), která v tomto závodě skončila pátá. V technických disciplínách obsadil Petr Kudrnovský páté místo v oštěpu (26,45 m).

Druhý soutěžní den přinesl pro české barvy doslova medailovou žeň. Nejcennější úspěch si připsala Barbora Auředníková, která ve vrhu koulí došla s výkonem 10,99 m až ke zlatu. O to bojovala i Kateřina Korgerová na 100 m překážek, nakonec byla druhá za vítěznou Ukrajinkou Matvijevskou.

Erik Čížek se při vrhu koulí potýkal s nervozitou a první tři pokusy mu nevyšly, ale tím čtvrtým si vylepšil osobní rekord na 11,38 m a vybojoval pro Českou republiku první bronz. Třetí místa posbíraly i české štafety. Nejdříve na 4×100 m juniorů, kde českému kvartetu chybělo 24 setin k pokoření národního juniorského rekordu. Bronz získaly na stejné trati i juniorky, kterým se podařilo překonat český rekord starý 25 let. Dorostenecká smíšená štafeta na 4×400 m měla na MEJ premiéru, a v ní dokázali Češi znovu získat bronz.

V posledním závodním dni si Erik Čížek pověsil na krk druhý bronz, když v disku juniorů porazil Lotyše Kalinise o 2 cm. Mezi dorostenci skončil v disku Petr Kudrnovský čtvrtý. Ondřeji Fraňkovi sice nevyšel start závodu juniorů na 200 m, ale výborným finišem nakonec vybojoval bronz. Dorostenka Petra Táborská byla na stejné trati ještě o stupínek lepší.

Na patnáctistovce se Daniel Juříček nenechal strhnout nasazeným tempem domácího běžce a doběhl si v klidu pro bronzovou medaili. Poslední disciplína byla pro české barvy také medailová, když junioři na 4×400 m získali stříbro – a navíc vytvořili nový národní juniorský rekord 3:45,17.

Tereza Kubíčková