Od dob paralympijského vítěze z Atén 2004 a mistra světa Marcela Pipka, čekala Česká republika na medaili ze světové soutěže v kategorii handbikerů H3. Na úspěchy Marcela navázal v nizozemském Emmenu v silničním závodě Světového poháru český reprezentant Václav Antal, který se do světa vrcholové cyklistiky letos vrátil po několika letech, kdy v podstatě nezávodil.

Početné a silné startovní pole handbikerů kategorie H3 se brzy po startu rozdělilo na menší skupinky. Na čele se usídlila patnáctičlenná skupina, včetně českého reprezentanta, ve které nechyběli všichni favorité. Navzdory velmi rychlému tempu se skupina více nerozdělila a o pódiových místech rozhodovalo až poslední kolo s cílovým spurtem, který Václav Antal výborně zvládnul a zaslouženě vybojoval stříbro.

Sympatický český obr, který jezdí na špičkovém karbonovém speciálu vlastní výroby a konstruuje handbike své značky i pro celou řadu dalších jezdců světového pelotonu v cíli závodu neskrýval své překvapení a dojetí z životního úspěchu a Česká republika má tak další žhavé želízko v ohni pro blížící se světový šampionát v italském Maniagu.

Na páteční výborné výsledky v časovce navázali v silničním závodě i další naši reprezentanti. Kateřině Antošové jen o kousek uniklo další pódiové umístění a v dramatickém závodě získala čtvrté místo, stejně jako Patrik Jahoda v kategorii H1.

 

Zdroj & Foto: čaths.cz