Tři zástupce měla Česká republika na Světovém poháru v boccie, který hostilo portugalské letovisko Povoa. Na nejlepší umístění dosáhla Kateřina Cuřínová, která se probojovala do čtvrtfinále a celkově nakonec obsadila osmou příčku. Adam Peška skončil desátý a Jan Bajtek devatenáctý, těšit ho ale může vítězství nad aktuální světovou jedničkou.

Jako první nastoupila do zápasů Kateřina Cuřínová, která v prvním utkání skupiny hrála proti Tomáši Královi ze Slovenska. Ve velmi vyrovnaném zápase musel rozhodovat až tiebreak, který česká hráčka prohrála. Ve druhém duelu základní skupiny si Cuřínová hladce poradila s domácím Antoniem Marquezem 5:0, v tom třetím rozdrtila Španěla Amagoiu Arrietu 83 a zajistila si postup do vyřazovacích bojů.

Adam Peška začal svou cestu turnajem výhrou 4:2 nad Sebastianem Hogrellem ze Švédska a ve druhém utkání svedl vyrovnaný souboj s Ekkaratem Chaemchoiem z Thajska, který rozhodl až tiebreak, v němž byl šťastnější český hráč.

V posledním zápase základní skupiny narazil Peška na Aleksandera Legostajeva z Ruska a prohrál těsně 3:4.

„Adam odehrál zápas moc pěkně. Na kurtu byl sebejistý, rozrážel, dohazoval. Jediné, co nedotáhl, byl konec zápasu – a to ho stálo vítězství. To utkání jsem nahrávala, takže budeme mít zpětnou vazbu prostřednictvím záznamu, což nám do budoucna pomůže, zejména co se týče tréninků na mistrovství světa,“ myslí si vedoucí výpravy v Portugalsku Michaela Řiháčková.

Adam Peška s bilancí dvou výher a jedné prohry ze základní skupiny nepostoupil a obsadil konečné desáté místo.

Jan Bajtek měl hned na úvod toho nejtěžšího možného soupeře – světovou jedničku, mistra světa i Evropy Stephena McGuiera z Velké Británie.

„Dali jsme si jednoznačné heslo, hrát svobodně s otevřenou myslí, protože není co ztratit. Zkrátka hrát proti tomu, co se děje na kurtu, a ne proti jménu soupeře, míček za míčkem až do konce. A Honza si vedl fantasticky! Rozrážení měl přesné a hrál jednoduchou bocciu, která se mu vyplatila,“ pochválila českého hráče Řiháčková.

Při své premiéře na mezinárodním turnaji tak Bajtek překvapil v kategorii BC4 vítězstvím 4:3 nad absolutním favoritem. Druhé utkání se Španělem Vasile Agachem ale prohrál 4:8 a v posledním zápase základní skupiny podlehl Němci Borisi Nicolaiovi 1:4. V celkovém pořadí tak obsadil 19. příčku.

Kateřina Cuřínová tak byla v Povoa jedinou českou zástupkyní ve čtvrtfinále, které se bohužel stalo jednoznačnou záležitostí pro jejího thajského soupeře. Witsanu Huadpradit porazil českou hráčku 8:0.

„Přitom ve warm-upu před zápasem lepila Katka jeden míček za druhým, v samotné hře ale párkrát minula, to se na výsledku určitě podepsalo. Katka skončila celkově osmá a může být spokojená, protože ze základní skupiny se jí naposledy podařilo postoupit v roce 2015 na Evropském poháru v Barceloně,“ myslí si Michaela Řiháčková.

Tereza Kubíčková