Český handicapovaný sportovec Jan Tománek si připsal skvělý úspěch. V závodě Světového poháru paratriatlonistů v kanadském Magogu vybojoval stříbrnou medaili. „To je mým dosavadním maximem na paralympijské distanci, a když vezmu zdravotní problémy, které mě před závodem trápily, je to obrovská satisfakce za nejistotu posledních týdnů,“ okomentoval úspěch Tománek.

Příprava na závody v Magogu šla podle plánu, ale týden před odletem začaly Tománka trápit vysoké teploty. Vyšetření v nemocnici odhalilo rozsáhlou bakteriální infekci bez specifikovatelného původu a lokace.

„Začal jsem brát antibiotika, ale jistotu, že odletím, jsem neměl. Naštěstí mi léčba zabrala, začal jsem se cítit dobře a nenastaly žádné komplikace, tak jsem se rozhodl, že do Kanady pojedu. V prvních dnech po příletu jsem kvůli antibiotikům nemohl trénovat a jenom cestoval po okolí Magogu, pořád jsem nevěděl, jestli skutečně odstartuju,“ popsal nelehkou situaci český sportovec, který se kromě triatlonu věnuje i handbiku a běhu na lyžích.

Antibiotika mohl díky dobrým výsledkům vyšetření vysadit dva dny před závodem, v té době už i zlehka trénoval. Konečně měl jistotu, že bude moct ve Světovém poháru startovat.

Bohužel právě na den závodu připadlo nepříznivé počasí, které přineslo ochlazení, déšť a vítr. Zejména pro plaveckou část byl vítr velmi nepříjemnou komplikací. Do čela se ihned po startu na jezeře Lac Memphremagog dostal Němec Müller, který byl společně s Američanem Sanbornem největším Tománkovým konkurentem.

„Po plavecké části jsem na tom nebyl dobře, bojoval jsem s nevolností a motáním hlavy. Ale na kolo jsem nasedl, a i když jsem se na prvním ze tří okruhů necítil dobře, zlikvidoval jsem náskok Sanborna a pak odkrajoval z náskoku Müllera. Ve druhém mě přešla nevolnost a konečně se mi pocitově jelo dobře. Náskok Müllera jsem dále postupně stahoval a do T2 dojížděl s dvou minutovou ztrátou a nejrychlejším cyklistickým časem 0:37:55 hodiny,“ těšilo Tománka.

Do poslední, běžecké části vlétl český reprezentant s nadějí, že by si mohl udržet stříbrnou pozici – stáhnout náskok vedoucího Müllera už bylo nereálné. Komplikace znovu přinesl silný protivítr, navíc na trati by nekvalitní povrch.

„Neumím říct, jestli jsem jel úplně na doraz, nebo mě tělo po tom výpadku prostě dál nepustilo, ale druhou pozici jsem s přehledem kontroloval. Stříbro v závodě Světového poháru pro mě představuje nejlepší dosavadní umístění v této soutěži. Jsem šťastný a spokojený!“ oddechl si po závodě Jan Tománek.

Tereza Kubíčková

Zdroj a foto: Jan Tománek