Paříž hostí tento týden premiérové Letní evropské hry INAS, tedy sportovní klání pro mentálně handicapované sportovce. Ve francouzské metropoli nechybí ani česká výprava čítající vedle realizačního týmu 15 sportovců. O medaile se bojuje v osmi sportech, taekwondo a pétanque zde vystupují jako sporty ukázkové.

Čeští zástupci bojují o cenné kovy v cyklistice, plavání, tenisu a stolním tenisu. Kromě toho se sportovci utkávají o medaile ještě v atletice, basketbalu, pozemním hokeji a veslování.

Největší hvězdou české výpravy je plavec Vladimír Hlaváč, bronzový medailista z INAS MS v Mexiku, který byl vyhlášený jako nejlepší sportovec ČSMPS za rok 2017. Právě Hlaváč se postaral o první medailový úspěch pro české barvy, když vybojoval zlato na 50m volným způsobem. Naději na cenný kov by měl mít český plavec také na padesátce a stovce prsa.

Jediným českým zástupcem mezi cyklisty je Vladislav Gitller, který v individuálním závodě na 15 km obsadil jedenácté místo a v silničním závodě na 66 km byl osmý v první polovině startovního pole.

Soupeři českých reprezentantů jsou sportovci nejen z Evropy, jak by napovídal název akce, ale také soupeři z mimoevropských zemí, protože cyklistika a tenis mají své soutěže vypsané jako mistrovství světa.

Soutěžit se v Paříži, která bude hostit letní paralympijské hry v roce 2024, začalo včera, poslední závody a zápasy jsou na programu v sobotu.

Oficiální informace a výsledky najdete na oficiálních stránkách podniku a na sociálních sítích.

Tereza Kubíčková