„Je to nezvyk, ale vypadá to dobře.“ O čem je řeč? O novém reprezentačním hokejovém dresu, který byl veřejnosti představen v uplynulých dnech. Oblékat ho budou nejen hráči zdraví, ale také čeští sledge hokejisté, které zástupci Českého hokeje (dříve Český svaz ledního hokeje) pozvali na jeho slavnostní odhalení.

„To gesto se mi líbilo, vnímám to tak, že nás vzali do hokejové rodiny, že i sledge hokej bude díky tomu víc vidět. Bude znát, že Česká republika nemá jen chlapské áčko, ale taky ženský tým a právě třeba sledge hokejisté,“ pochvaluje si účast na slavnostní akci obránce české sledge hokejové reprezentace Pavel Kubeš.

„Přáním vedení svazu bylo pracovat s motivem lva, který byl na dresech národního týmu od samotného počátku. Lva jako maskota národního týmu využívá český hokej již od mistrovství světa 2004, které se konalo v Praze a v Ostravě. Lev je rovněž symbolem projektu Pojď hrát hokej. Je tedy s hokejem dlouhodobě spjat,“ píše se na oficiální webu www.jakolev.cz.

„Lev je národní zvíře České republiky, je laděn do modré, což je jedna z národních barev. V tlamě lva je mírně skrytý hokejový puk, který je se lvem pevně spojen, stejně jako hokej s moderní historií naší země, šest cípů lví hřívy navíc odkazuje na šest hráčů, které má každý tým na ledě. Celé logo je laděno do dynamické pozice, která má symbolizovat hokej jako rychlou a tvrdou hru. A když se podíváte na oko lva, tvarem připomíná tvar ostrova Štvanice – což je místo pro český hokej zcela kultovní, vždyť právě na Štvanici se zrodil první československý titul mistrů světa v roce 1947,“ popisuje web do podrobností jednotlivé komponenty nového designu.

„Lva máme ve státním znaku, symbolizuje hrdost a sílu, je to král zvířat, vzbuzuje respekt. Je to nové, je to neokoukané, doufám, že v nových dresech budeme vyhrávat. Osobně bych v novém dresu chtěl získat medaili z mistrovství světa nebo z paralympiády,“ svěřil se v rozhovoru pro server hokej.cz Kubeš.

„Já osobně mám ohledně nového dresu smíšené pocity, ale řekl bych, že převládají ty kladnější. Český státní znak je prostě český státní znak… ale změna většinou bývá ku prospěchu, tak doufejme, že to bude platit, zejména co se týče samotné hry. Obecně se mi znak líbí, ale jsou tam prvky, které mi nepřipadají úplně hezké. Je to prostě nezvyk, ale celkově to vypadá dobře,“ přidává své hodnocení kapitán sledge hokejistů Zdeněk Šafránek.

„Jsem hrdý, že můžu reprezentovat svoji zem, a je pravda, že jsem vždycky před zápasem dával na český státní znak pusu pro štěstí. Teď holt budu líbat samotného lva… ježiš, to zní divně,“ rozesměje se Šafránek.

„Ale ve finále je fakt, že když hraju, tak se fakt nemám čas koukat na to, jestli mám na prsou jen lva, nebo celý státní znak,“ dodává.

„Určitě je tam promyšlená symbolika loga, znaku šesti hráčů, puk, Štvanice. Nejzajímavější mi ale přijde ten detail vlajky v límečku a použití fragmentů hřívy v číslech. Je to změna, která potřebuje čas, aby si na ni všichni zvykli. Ale myslím, že je to zajímavý nápad,“ komentuje nové dresy gólman Michal Vápenka.

Tereza Kubíčková

Foto: Facebook Czech sled lions