Se závěrem školního roku vyvrcholil první ročník projektu Paralympijská výzva, jehož hlavním cílem je přivést handicapované děti ke sportování. Netradiční sportovní disciplíny si vyzkoušelo více než 1 800 žáků ze škol se speciálním vzdělávacím programem.

Iniciativa Paralympijská výzva, která je součástí projektu Sazka Olympijský víceboj, byla spuštěna na začátku školního roku 2017/2018. Doplňuje dva programy – Olympijský diplom a Odznak všestrannosti, kterými se Český olympijský výbor dlouhodobě snaží přivádět děti na základních školách v České republice ke sportování, ukázat jim sport jako zábavu a přirozený životní styl.

Do konce školního roku 2017/2018 bylo osloveno s nabídkou zapojení se do projektu téměř 200 škol a tato aktivita se shledala s více než pozitivní odezvou. Zástupci škol se speciálním vzdělávacím programem přistoupili k plnění vybraných disciplín Olympijského diplomu a Odznaku všestrannosti na vlastních hodinách tělesné výchovy a podle ohlasů si učitelé a cvičící děti nemohli Paralympijskou výzvu vynachválit.

Souběžně s tímto zapojením „po vlastní ose“ proběhl i na 15 vybraných školách tzv. Sportovní den s paralympionikem. Na těchto sportovních akcích, které se uskutečnily například na školách pro zrakově postižené (Praha) či na školách pro sluchově postižené (Plzeň), byla cítit všudypřítomná radost z pohybu a zdravého soutěžení.

„Bylo to úžasné, děti byly naprosto nadšené a počítám, že mě budou prosit, jestli bychom tu akci nemohli zopakovat. Je to pro ně skvělá příležitost zkusit si sport pod dohledem profesionálního trenéra, hodně z nich si udělalo osobní rekordy v sed-lezích. Na každém z nich jsem viděl, jak moc je to baví,“ pochvaloval si třeba učitel tělesné výchovy z plzeňské školy Podmostní Roman Sosnovec.

Došlo na plnění disciplín Sazka Olympijského víceboje za odborného trenérského dohledu organizačního týmu Paralympijské výzvy a následným zlatým hřebem dne byla účast některé z významných osobností českého sportu pro handicapované – například deaflympijské šampionky Lenky Matouškové, pětinásobného paralympijského medailisty Jiřího Boušky, úspěšné handbikerky Kateřiny Antošové či kapitána sledge hokejové reprezentace Zdeňka Šafránka a dalších.

„Sportovní den byl super! Děti i napříč svými zdravotními handicapy se perfektně zapojovaly do sportovních aktivit, a i při mém vyprávění se ptaly a poslouchaly vše, co jsem říkal. Byly nadšené a já taky!“ pochvaloval si Zdeněk Šafránek.

Paralympijská výzva se v příštím školním roce „přepne“ do plného režimu, bude rozšířena na území celé České republiky a bude dětem dávat také tipy na kluby v okolí školy, kde mohou i se svým zdravotním handicapem sportovat.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Fotogalerii ze Sportovních dní s paralympionikem naleznete zde a zde.