Posledních pár dní příprav a tréninků, pak odlet – a ostrý start na mistrovství světa. Právě takový je výhled českého reprezentanta Adama Pešky, který se připravuje na mistrovství světa v boccie. Hostit ho bude v polovině srpna Exhibition Centre v Liverpoolu. Na loňském mistrovství Evropy skončil Peška v soutěži jednotlivců těsně pod stupni vítězů, šanci na úspěch na MS bude určitě mít.

Aktuálně absolvuje český reprezentant intenzivní přípravu, trénuje třikrát týdně a mívá také zátěžová soustředění, na kterých hraje za jeden den i čtyři zápasy.

„Pro sportovce s velmi těžkým stupněm tělesného postižení, což Adam je, je to maximum. Zvládá to ale skvěle, i díky tomu, že on prostě není typ, který by si stěžoval. Pomáhá nám i to, že máme nové sportovní vybavení – koupili jsme novou rampu, míčky a Adamův tatínek mu vyrobil nové ‚tykadlo‘, což je pomůcka pro vypuštění míče z rampy. Na kurtu by mu to všechno mělo pomoct i po psychické stránce,“ myslí si koordinátorka tréninkové přípravy Michaela Řiháčková.

Lepší podmínky pro trénink i zápasy se samozřejmě projevují v taktické přípravě, Peška je díky tomu přesnější a více si věří.

„V přípravě jedeme nejdřív kvantitu, jednoduché herní situace, a postupně kvantita ustupuje kvalitě tak, aby si hráč osvojil procesy během hry samotné – při ostrých zápasech nebo na soustředění mu právě tyhle zažité dovednosti poskytnou na kurtu sebejistotu,“ popisuje Řiháčková.

Vítězství nad šampionem

Postup na MS ale nebyl pro Pešku úplně zadarmo, jeho typ kvalifikace byl přidělen čtyřem nejlépe umístěným hráčům ve světovém žebříčku ze zemí, které se nekvalifikovaly v párech BC3, kde Peška hraje.  Což Česká republika nebyla.

„V roce 2017 jsme vyhověli požadavku párové kolegyni Adama, reprezentantky BC3 Marcely Čermákové, a dali jí prostor na kvalitní zotavení po operaci kolene. Aby se Adam dostal mezi zmíněnou čtveřici, potřeboval vloni nasbírat dostatečný počet bodů na třech turnajích, které byly navíc hodnocené celkem nízkými koeficienty například oproti turnajům v roce 2016. Adam to však dokázal, hodně mu pomohlo, když se na mistrovství Evropy probojoval až do semifinále,“ připomněla úspěch českého hráče Řiháčková, která je také vedoucí Realizačního týmu boccie.

Jen pro upřesnění – kvalifikaci na světový šampionát vybojoval Adam Peška na loňském ME už ve čtvrtfinále. Porazil totiž tehdy trojnásobného paralympijského šampiona Josého Macedu z Portugalska a připsal si zatím největší úspěch v kariéře.

Pozitivní myšlení

Kdo proti němu bude stát v základní skupině v Liverpoolu, zatím Peška přesně neví, ale v každé z nich budou alespoň dva excelentní hráči. Jako na každém mistrovství světa, i na tomhle se sejdou ti nejlepší z nejlepších. A každý hráč bude chtít jediné – uspět.

„Šance budou otevřené, samozřejmě záleží na tom, koho Adam dostane do základní skupiny, ale pokud bude v klidu, soustředěný, dá do toho srdce a bude myslet pozitivně, nevidím důvod, proč by nemohl dosáhnout na nějaký skvělý výsledek,“ nastiňuje strategii pro MS Michaela Řiháčková.

Horkým favoritem na vítězství bude Grigoris Polychronidis z Řecka, který na soutěžích sbírá jednu medaili za druhou. Předvést se bude chtít i Jamie McCowan z Velké Británie, který do klasifikační třídy BC3 přešel před zhruba dvěma lety z klasifikační třídy BC4. Dobře připravena přijede také Korea a po roční pauze se vrátí na kurt Jeong Howon, současný paralympijský šampion.

Tereza Kubíčková

Zdroj: Michaela Řiháčková