Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) přidal do sportovního programu paralympijských her v Tokiu 2020 další medailový závod. Na silnici si to v časovce rozdají o medaile muži kategorie H1, tedy handbike, ve které jezdí i Čech Patrik Jahoda. Počet cyklistických závodů v Tokiu 2020 tak vzrostl na 51 (29 mužských, 20 ženských a 2 smíšené).

Napříč dvaadvaceti paralympijskými sporty pak bude k vidění celkem 540 medailových závodů.

V minulosti měli sportovci zařazení do kategorie H1 možnost soutěžit v časovce s těmi, kteří spadají do kategorie H2, bohužel jen velmi málo z nich mělo v této konkurenci šanci opravdu uspět. Rozdělení tohoto závodu zvlášť na kategorii H1 a H2 by mělo vzhledem k vidině možného zisku medaile přinést větší účast a širší konkurenci.

Ženská kategorie H1 byla, co se týče časovky, sloučena v kategorií H2-3 a na rozdíl od mužů zde nebudou jiné sportovní kvóty.

„Vzhledem k obrovskému množství talentovaných závodníků v kategorii H1 v silniční cyklistice jsme cítili, že máme dobrou příležitost přidat další medailový závod a navýšit tak počet závodníků, kteří budou moct v Tokiu startovat,“ uvedl výkonný ředitel IPC Xavier Gonzalez.

IPC vydal v souvislosti s navýšením počtu medailových závodů aktualizovanou kvalifikační příručku pro paralympiádu v Tokiu. Naleznete ji zde.

Tereza Kubíčková