Česká výprava se z atletického mistrovství Evropy vrátí s deseti medailemi. Cenné kovy si mezi sebe rozdělilo sedm žen a jediný muž, Aleš Kisý. Dvojnásobného medailového úspěchu dosáhly Eva Datinská a Tereza Jakschová. Celkem vybojovali Češi na kontinentálním šampionátu pět stříbrných a pět bronzových medailí.

O úvodní medailový úspěch českých barev se postarala ve druhém soutěžním dni Kateřina Nováková, která v hodu diskem kategorie F54/55 vybojovala bronz. Třetí místo si česká atletka zajistila hned prvním pokusem, kdy její disk dolétl na značku 16.13 m.

O další dva cenné kovy se česká sbírka rozrostla ve středu. V hodu diskem sloučených kategorií F37/38 si Eva Datinská prvním pokusem dlouhým 27.29 metrů zajistila stříbro. Třetí medaili pro českou výpravu obstaral koulař Aleš Kisý, který zopakoval svůj nejlepší výkon z tohoto roku a vrhem dlouhým 8.17m vybojoval také stříbro.

„S druhým místem jsem určitě spokojená. Medaili jsem samozřejmě chtěla, ale jistá tím, že na ni mám, jsem si úplně nebyla, protože jsme se trenérem letos měnili techniku,“ vysvětluje Eva Datinská.

„S délkou vrhu spokojený nejsem, ale se stříbrnou medailí určitě ano, věděl jsem, že to je pro mě top, protože ten nakonec vítězný Francouz vrhá kolem deseti metrů a to já prostě nedám. Pak už jsem jen doufal, že mě nepřehodí Srb Mitrovič. Vyšlo to,“ radoval se zase Aleš Kisý.

Svoje reprezentační kolegy a možná i sama sebe pak šokovala teprve patnáctiletá Natálie Mošovská. V hodu oštěpem kategorie F53/54 se výkonem 11.15 m ze čtvrté série postarala o zisk další stříbrné medaile do české sbírky.

„Před Evropou jsem doufala, že bych mohla uspět, ale po příjezdu sem, když jsem viděla atmosféru a to vše kolem, jsem trochu znejistěla. I proto jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo,“ oddechla si Rozálie Mošovská.

Medailově nejúrodnější byl pátek, kdy se Češi podívali na stupně vítězů hned čtyřikrát. Zhruba ve stejnou dobu, i když na úplně opačných stranách stadionu, vybojovaly bronz dvě Anny – Muziková v hodu kuželkou kategorie F32 (16.24m) a Luxová ve vrhu koulí kategorie F35 (8.10m). Ještě o stupínek lepší pak byly Eva Datinská ve vrhu koulí kategorie F36/37 (10.79m) a Tereza Jakschová na 100m sprint kategorie T47 (13.19s).

Úspěšné vystoupení českých reprezentantů na mistrovství Evropy uzavřel sobotní zisk dvou bronzů. O první se postarala znovu Tereza Jakschová, tentokrát na 200m kategorie T47 (27.32s). Medailovou žeň pro Českou republiku pak zakončila nejzkušenější česká atletka Eva Kacanu, která obsadila ve vrhu koulí kategorie F53/54 také bronzovou příčku (5.02m).

„Osobně jsem moc ráda za každou medaili, která tu cinkla, po delší době je to opravdu slušný počet. Každý do toho dal maximum, i ti, kteří nakonec na placku nedosáhli. Výkony všech hodnotím velmi pozitivně, pro mnohé je to určitě nakopnutí a povzbuzení do přípravy na mistrovství světa, které se koná příští rok,“ uzavřela Eva Kacanu.

Mistrovství Evropy v Berlíně přilákalo na šest stovek atletů z 39 zemí. Česká republika vyslala do bojů o co nejlepší umístění 27 sportovců a v celkovém pořadí národů obsadila s deseti medailemi 27. místo. Nejvíce medailí (61) získalo Polsko.