Český jachtař Daniel Bína si připsal úžasný úspěch na otevřeném mistrovství světa ve švédském Gävle, když ve své třídě 2,4mR vybojoval bronzovou medaili. Bína je jediným českým paralympijským jachtařem, před dvěma lety skončil při své paralympijské premiéře v Riu de Janeiru na 13. místě, na kontě má mnoho dalších skvělých výsledků.

Otevřené mistrovství světa lodní třídy  2.4mR se letos konalo ve Švédské Gävle, na horké půdě skandinávské flotily, která je vládcem této třídy již od úplných počátků. Flotily, která leckdy dokázala odsunout paralympijské vítěze do druhé desítky. Spolu se Danielem Bínou sem zamířilo i dalších 71 lodí.

„Do Gävle jsme dorazili s týdenním předstihem a se záměrem potrénovat se švédskou flotilou. Jelikož se v mých ramenou stále ozývaly natažené úpony z mistrovství Evropy, potěšilo mně slunné teplé počasí se slabým větrem jihovýchodních směrů. Čtyřdenní trénink ukázal, že příliv se projevuje v minimální míře, vlny se zvedají okamžitě a to i v malém větru, a jihovýchodní vítr je stabilní co do směru i síly. Pak mi začalo pulsovat v ramenou a já vyhlásil pauzu,“ popisuje tréninkový zápřah před závody Bína.

Po nezbytném proměření přišel practice race, v níž pokračoval švédský zázrak spočívající v jachtingu v šortkách a tričku. „Horší zpráva byla, že race area je skoro čtyři míle na otevřeném moři a rozjížďky jsou plánovány na 75 minut. Jižní vítr o síle 3-6 uzlů přinesl cca čtyřiceticentimetrové vlny, a pro mne, co mi na očích viděl. Celou dobu jsem se pohyboval v Top 4 a skončil za Richardem Bjurstromem z Finska druhý,“ říká rodák z Českých Budějovic.

V závěsu dorazilo duo Hans Asklund(SWE) a Megan Pascoe(GBR).

V úterý měl závod podobný průběh, jenomže v polovině rozjížďky se vítr změnil na západní, a Bína byl ve špatný čas na špatném místě. Dojel až devětadvacátý. Ve středu začal kolísat vítr ve směru i síle, ochladilo se – a na závodě to bylo hodně znát. Bína byl celkově desátý. Na další den byly za těžkých podmínek naplánované čtyři rozjížďky, český jachtař absolvoval všechny a posunul se v celkovém hodnocení na osmou příčku.

„V pátek přišel déšť, čekal nás opakovaný start a nakonec se jižní vítr zastavil na stálých 32 uzlech a vlny na pěkném metru a půl. V cíli druhé rozjížďky chybělo 28 lodí! Já dojel, ale ukázalo se, že mou nejslabší stránkou je surfing po větru, každý zaďák mě stál aspoň čtyři místa. Celkově jsem spadl na jedenácté místo a třetí v pořadí handicapovaných,“ mrzí Daniela Bínu.

„Ale aspoň ten závěr stál zato. Halza do téměř dvoumetrové vlny u vjezdu do mariny mne poslala na návštěvu k Neptunovi. Konec konců, proč se topit tři kiláky od břehu, kde to nikdo nevidí, když se to dá elegantně udělat s publikem,“ rozesměje se na závěr český jachtař.

Zdroj: ČATHS