Česká výprava se na mistrovství Evropy v Berlíně raduje ze zisku prvního cenného kovu. O úvodní medailový úspěch českých barev se postarala Kateřina Nováková, která v hodu diskem kategorie F54/55 vybojovala bronz. Třetí místo si česká atletka zajistila hned prvním pokusem, kdy její disk dolétl na značku 16.13 m.

„Je to skvělé, nejlepší, výborné, já úplně nevím, jak to popsat,“ smála se po závodě diskařek Kateřina Nováková. „Prostě za mě maximální spokojenost, že to vyšlo na placku,“ radovala se.

Po druhém soutěžním dni je zatím jedinou českou medailistkou v Berlíně. Už v pondělí sahal po cenném kovu Petr Vrátil v hodu oštěpem kategorie F37/38, ale nakonec zůstal těsně pod stupni vítězů.

„Byl z toho dost zklamaný, a ještě k tomu si ho hned vytáhli na dopingovou kontrolu,“ zmínila administrátorka výpravy Ilona Babková.

Kromě Kateřiny Novákové soutěžila dnes v hodu diskem kategorie F54/55 také Rozálie Mošovská, která výkonem 11.16 m obsadila konečné páté místo.

Pátá byla ve stejné disciplíně také Miroslava Obrová v kategorii F57, která poslala náčiní nejdále do vzdálenosti 18.29 m. Vítězná Orla Barryová z Irska dokázala hodit o více než deset metrů dál!

V akci měla Česká republika také běžkyně. Anna Luxová na stovce kategorie T35 protnula cíl v čase 17.44 a byla pátá. Na čtyřstovce kategorie T20 měly české barvy dokonce dvojnásobné zastoupení. V prvním rozběhu se představila Tereza Titěrová, která doběhla pátá (1:06,69), ve druhém Kateřina Husáková, která měla sice ze všech soupeřek nejrychlejší startovní reakci, ale nakonec obsadila šestou příčku (1:02,98). Do finále se tak české běžkyně nepodívají.