V pátečním programu plaveckého mistrovství Evropy v Dublinu se sice česká výprava z medaile neradovala, i tak se ale českým plavcům dařilo na výbornou. Stanovili totiž hned několik nových českých rekordů a pokořili i rekordy osobní. Češi si v pátek připsali hned čtyři finálové starty, nejlepším umístěním byla čtvrtá příčka Miroslava Smrčky.

Miroslav Smrčka (ČSZPS) na 200 m polohový závod kategorie SM11 posunul osobní maximum o pět sekund a postoupil šestým časem do finále, kde dohmátl na čtvrtém místě opět v osobním zlepšení 2:42,77.

Vendula Dušková se na 100 m volným způsobem kategorie S8 poprvé dostala pod minutu patnáct a postoupila v novém českém rekordu do finále z šestého místa, které ve večerním finále obhájila.

Jonáš Kešnar na 200 m polohový závod kategorie SM9 posunul osobní maximum a český rekord o čtyři sekundy a šestým časem postoupil do finále, kde jen nepatrně zaostal za dopoledním časem.

Před mistrovstvím Evropy se přitom postup do finále zdál být vzhledem k velké konkurenci téměř nedosažitelný. Máme tak další splnění limit na mistrovství světa, které se bude konat příští rok,“ těší vedoucího výpravy Štěpána Caganě.

Benjamínek výpravy Petr Frýba na 100m volným způsobem kategorie S8 posunul v dopolední rozplavbě český rekord o tři sekundy a v odpoledním finále ještě o dvě desetiny. Český rekord má tak nyní hodnotu 1:07,68.

Zdroj a foto: ČSTPS