Medailová sbírka české výpravy na plaveckém ME v Dublinu se rozrostla o další tři cenné kovy. Po zlatu Arnošta Petráčka přidal nejprve bronz Petr Andrýsek (100 m, prsa), pak se zadařilo i Dominice Míčkové (50 m, prsa) a Vendule Duškové (100 m, prsa), jež obě vybojovaly stříbro.

Petr Andrýsek skončil ve své rozplavbě  kategorie SB4 druhý a reálnou šanci na medaili měl. Na první pětadvacítce se plavec s dlouhou bradkou spletenou do copánku a růžovými brýlemi pohyboval kolem čtvrtého místa, pak mu ale skvěle vyšla obrátka a rázem se dostal na medailovou pozici. V závěru závodu na něj zle dotíral Španěl Miguel Luque, ale český borec měl rychlejší dohmat, a mohl se tak radovat z bronzové medaile. Vyhrál s přehledem Ital Francesco Bocciardo, druhý skončil Stephan Fuhrer ze Švýcarka.

„Petr měl dobrý nasazený čas, takže jsme tajně doufali, že by z toho mohla být medaile, ale jak vidno, musel hodně zabrat, ten závěr, kdy bojoval se Španělem, byl pro něj hodně těžký, nakonec ta placka byla asi o dvě desetiny vteřiny,“ oddechl si vedoucí výpravy v Dublinu Štěpán Cagaň.

Dominika Míčková ukázala svoje kvality už ve druhém závodním dni, kdy si vylepšila osobní rekord na padesátce volným způsobem. Na padesátce prsa kategorie SB3 se zhruba do poloviny tratě držela těsně za medailovými pozicemi. Dlouho vedla Ukrajinka Maryna Verbová, ale v poslední třetině závodu jí úplně došly síly a na první místo šla Italka Arjola Trimiová následovaná právě Míčkovou. Trimiová si s luxusním náskokem dohmátla pro zlato, druhou pozici bezpečně kontrolovala Dominika Míčková. O bronz se strhl boj mezi Verbovou a její reprezentační kolegyní Olgou Sviderskou, která byla nakonec šťastnější.

„Od Dominiky jsme medaili vůbec nečekali, bylo to obrovské překvapení jak pro nás, tak pro nic – vždyť ona si zlepšila osobák o sedm vteřin, což je neuvěřitelné!“ zmínil Cagaň.

Zastoupení měly české barvy i ve finále na stovku prsa kategorie SB7, kde chtěla Vendula Dušková minimálně zopakovat druhé místo z rozplaveb. Suverénní byla v závodě nakonec vítězná Ukrajinka Oksana Khrulová, o stříbro se rvaly až do posledních metrů Dušková s Britkou Richterovou. Dohmat nakonec vyšel lépe české plavkyni.

„U Vendy to byl ohromně napínavý závod, celou dobu jela na třetím místě a v závěru předvedla mohutný finiš, kdy odsunula na třetí pozici soupeřku, která byla celou dobu druhá. Jela to v osobním rekordu, bylo vidět, jak moc musela v posledních metrech zamakat,“ pochválil českou plavkyni Štěpán Cagaň.

Foto: Radka Kučírková