Český handbiker Patrik Jahoda prolomil smůlu bramborových medailí. Hned v úvodním závodním dnu finále Světového poháru v kanadském Baie Comeau si dojel pro stříbro v časovce jednotlivců. V Kanadě závodil tento český handbiker vůbec poprvé. „Mám opravdu obrovskou radost, že mi to vyšlo, a ještě k tomu na takhle náročné trati,“ radoval se Patrik Jahoda.

Třetí a zároveň finálový závod seriálu Světového poháru paracycling 2018 přivítalo po pěti letech světový peloton handicapovaných cyklistů městečko Baie Comeau na dalekém severu Kanady. Naposledy se v této vzdálené lokalitě odehrál světový šampionát v cyklistice v roce 2013.

Pro českého závodníka Patrika Jahodu je trať v Baie Comeau premiérovou, pořadatelé ji přesunuli do nové lokality města, a tak byla velkou neznámou i pro závodníky, kteří zde závodili před pěti lety. „Strašákem“ byl především pro handbikery prudký kopec, který dosahuje téměř 10% stoupání.

Jahoda se jej ale nezalekl, a přestože není milovníkem kopců, podařilo se mu trať časovky zajet v rychlém tempu a v cíli na něj čekala odměna v podobě druhého místa. Radost ze stříbra umocnil ještě fakt, že se českému jezdci se letos konečně podařilo prolomit smůlu čtvrtých míst a bramborových medailí, které letos nasbíral již čtyři.

„Časovka byla v podstatě o jednom kopci, který dominoval celé trati. Šlo o přibližně 300 metrů dlouhé stoupání s průměrem okolo 10%. Celý okruh byl krátký, takže na kopci se rozhodovalo. Díky předzávodní přípravě jsem měl na kole převody, které přesně vyhovovaly extrémně kopcovité trati, takže jsem měl výhodu oproti ostatním jezdcům a troufám si říct, že mi to velmi pomohlo ke konečnému druhému místu,“ odhalil český handbiker.

„V kopci jsem byl schopen jet stabilní tempo a na rozdíl od ostatních závodníků jsem vůbec neztrácel rytmus při šlapání. Mám opravdu obrovskou radost, že mi to vyšlo, a ještě k tomu na takhle náročné trati,“ zhodnotil v cíli závod Patrik Jahoda.

V časovce závodníků kategorie H1 vyhrál Švýcar Fruh před druhým Jahodou a třetím Finem Sopanenem. Další start čeká na Patrika Jahodu v sobotu v silničním závodě.

Zdroj: ČATHS