Český lukostřelec David Drahonínský získal na domácím mistrovství Evropy v Plzni stříbrnou medaili v soutěži jednotlivců kategorie W1. Ve finále podlehl český paralympionik svému kamarádovi Bahattinu Hekimogluovi 127:137. Češi získali na šampionátu celkem tři medaile – kromě stříbra Drahonínského ještě zlato v mixech a bronz mezi ženskými týmy.

David Drahonínský nastupoval do finále jako obhájce titulu mistra Evropy z roku 2016 ze Sant Jean de Monte. Navíc měl v centru Plzně na náměstí, kde se finálové boje konaly, podporu domácího publika. Ani to ale na obhajobu nestačilo.

Český lukostřelec, jehož největším kariérním úspěchem je zlato z paralympijských her v Pekingu, zahájil finálový duel osmičkou, pak mu šíp ulétl do šestkového pole a první end uzavřel osmičkou, zatímco Hekimoglu zaznamenal sérii 10-9-10. Druhý end byl součtem vyrovnaný, ale ve třetím trefil Drahonínský 7-9-10, zatímco Hekimoglu dal 9-10-10.

V celém finálovém duelu trefil David Drahonínský desítku jen dvakrát, zatímco turecký reprezentant předvedl skvělý výkon, když netrefil v průběhu celého souboje méně než osmičku. Vytvořený náskok si Hekimoglu pohlídal a po pěti endech oslavil díky vítězství 137:127 zlatou medaili a titul mistra Evropy.

„Já jsem si svůj sen splnil už včera, když jsem se Šárkou Musilovou vyhrál titul mistra Evropy v mix týmech, který jsem ještě neměl, a poslechl jsem si hymnu. Dneska jsem chtěl taky bojovat a vyhrát, ale nějak to úplně nešlo,“ pokrčil smířeně rameny David Drahonínský.

„I tak jsem rád, že si odvážím dvě medaile, můžu být spokojený. Je tu plno mých přátel z celého světa, kteří jezdí po tom kolotoči šampionátů a paralympiád ještě déle než já – jsem z nich služebně nejmíň zkušený, a i tak jsem si utrhl zase dvě medaile. Spousta těch, kteří o medaili snili, dneska seděla v hledišti,“ připomněl český lukostřelec.

„Svému soupeři jsem to od rána vlastně přál. On trénuje teprve necelé dva roky s tureckým nároďákem, který má obdivuhodný systém, kdy trénují čtrnáct dní v centru a pak čtrnáct dní doma. I proto je myslím tak dobrý. Myslím, že mně dneska trochu chyběla vnitřní motivace, když jsem si splnil včera ten zlatý sen, to jsem střílel super. Dneska už jsem to asi chtěl mít za sebou a jít si dát plzeň…,“ zavtipkoval závěrem David Drahonínský.

Česká republika získala na mistrovství Evropy celkem tři cenné kovy. Ten první, bronzovou, vybojoval ženský tým s kladkovým lukem ve složení Šárka Musilová, Tereza Brandtlová a Lenka Kuncová. Zlato pak získali Šárka Musilová a David Drahonínský v mixech kategorie W1, Drahonínský uzavřel šampionát ziskem stříbra mezi jednotlivci.