Druhý den plaveckého mistrovství Evropy v Dublinu přinesl české výpravě hned čtyři finálové účasti a jednu velkou zlatou radost. Součástí dnešního programu je hned pět finálových závodů s účastí našich reprezentantů.

Ohromné drama čekalo na diváky v rámci úterního finále mužského závodu 50 metrů volným způsobem. Český plavec Arnošt Petráček postoupil do závodu z rozplavby, ve které sice zaznamenal až pátý nejrychlejší čas, ale na své doplňkové trati nehodlal ostatním závodníkům věnovat nic zadarmo.

Ihned po povedeném startu šel Petráček do těsného vedení a svoji pozici uhájil až do posledních centimetrů závodu. Na českého reprezentanta se dotáhl pouze Slovinec Darko Durič, který o několik hodin dříve zaplaval nejrychlejší čas rozplaveb. Po dechberoucím finiši svítil na tabulce výsledků čas 40 vteřin a 40 setin sekundy – totožný pro oba závodníky! Zlatá medaile tedy připadla oběma sportovcům. Jen s bronzem se musel spokojit jeden z velkých favoritů šampionátu Francouz David Smetanine.

Úterní finálová účast neminula ani Dominiku Míčkovou, která dohmátla ve finále 50 metrů volného způsobu na sedmém místě, a dokonce posunula hodnotu svého osobního rekordu. Vendula Dušková na 400 metrů volným způsobem časově vyrovnala své osobní maximum a také postoupila do finále, kde vybojovala krásné čtvrté místo. Nejmladší člen výpravy Petr Frýba se na stejné trati (tj. 400 metrů volným způsobem) také probojoval až do finále. Zde na něj čekalo osmé místo.

Dnes (15. srpna) odpoledne a ve večerních hodinách, budeme držet palce hned pěti českým sportovcům, kteří se ve svých disciplínách představí ve finálových závodech. Na 100metrové trati prsa se mezi nejlepšími představí Vít Šašek, Agáta Koupilová, a Petr Andrýsek s Vendulou Duškovou (oba postoupili z rozplavby v druhém nejlepším čase). O polovinu kratší finálová trať čeká na Dominiku Míčkovou.

K aktuálnímu průběhu šampionátu se vyjádřil i vedoucí výpravy Štěpán Cagaň: „Arnošt zaplaval opravdu výborně. Trochu jsme s jeho dobrým umístěním počítali, ale že z toho bude nakonec zlatá medaile, to je velká paráda! Od dnešních finálových závodů si slibujeme také slušné výkony. Především Vendula Dušková a Petr Andrýsek mají na to, aby minimálně zopakovali svá druhá místa z rozplaveb.“

Martin Steinbach