Páteční program atletického mistrovství Evropy v Berlíně přinesl české výpravě další čtyři medaile. V dopoledním programu se o shodně bronzový úspěch postaraly dvě Anny – Muziková v hodu kuželkou kategorie F32 a Luxová ve vrhu koulí kategorie F35. Odpoledne vybojovaly stříbro na 100m sprint kategorie T47 Tereza Jakschová a ve vrhu koulí kategorie F36/37 Eva Datinská.

„Doufala jsem, že by to mohlo jít i na stříbrnou medaili, ale můj nejdelší pokus byl bohužel nezdařený. Mrzí mě to, samozřejmě, ale z placky jsem nadšená, i když je to bronz. Těší mě t o to víc, že se tu sešla opravdu silná konkurence,“ řekla Anna Muziková po závodě, v němž jí bronz zajistil pokus dlouhý 16.24m.

Společně s Luxovou patřily v dopoledním programu mezi české adepty na medaile, a obě svou roli potvrdily.

„Jsem moc ráda, že jsem se dokázala dostat přes osm metrů, i když to bylo jenom jedním pokusem,“ zmínila Luxová svůj vrh ve druhé sérii (8.10m). „Ráda bych se brzy dostala do takové formy, v jaké jsem byla v Riu de Janeiro. Tohle je pro mě první medaile z velké akce, takže to samozřejmě beru jako úspěch a mám z něj obrovskou radost,“ neskrývala nadšení česká atletka.

Dopoledne se na atletickém stadioně představily z českých zástupců ještě Martina Šimonová v hodu diskem kategorie F64, která skončila těsně pod stupni vítězek (23.55m), a Veronika Skuhrovská, ta startovala ve skoku dalekém kategorie T20 a obsadila jedenáctou příčku (3.69m).

Také odpolední část programu byla pro českou výpravu medailová. Nejprve naplnila očekávání trenérů sprinterka Tereza Jakschová, která na 100m kategorie T45/46/47 získala stříbrnou medaili.

„Běželo se mi moc dobře. Překvapilo mě, že moje největší soupeřka, Polka Alicja Jerominová, běžela velmi blízko mě, čekala jsem, že bude daleko přede mnou. Druhé místo pro mě znamená maximální spokojenost!“ těšila se z úspěchu mladá česká sprinterka Tereza Jakschová.

Eva Datinská už jednu medaili na letošním mistrovství Evropy získala, v disku vybojovala stříbro – a stejné umístění zopakovala i ve své královské disciplíně, vrhu koulí kategorie F37, kde ji překonala jen Němka Birgit Koberová, která vyhrála ve světovém rekordu.

„Jsem ráda, že mi to vyšlo, navíc když jsem poprvé závodila v kategorii F36. Věděla jsem, že vyhraje Koberová, takže stříbro je pro mě top,“ byla se druhým místem spokojená Eva Datinská.

Filip Vartoň a Vojtěch Konečný se potkali v sektoru diskařů kategorie F51/52. Konečný obsadil osmé místo (13.66m), Vartoň byl devátý ve svém letošním nejlepším výkonu (11.56m). Martin Dvořák nastoupil k vrhu koulí kategorie F34 a skončil sedmý (7.71m).