V pondělí 20. srpna v 16 hodin bylo oficiálně zahájeno mistrovství Evropy v atletice v Berlíně, které je pro české handicapované závodníky vrcholem letošní sezóny. Tuzemská reprezentace čítá 27 sportovců. Nechybějí tradiční opory ani mladí nadějní atleti. Jedním z nich je Martin Adamčík, který se zhostil úlohy vlajkonoše výpravy.

První závod, ve kterém se představili sportovci hájící české národní barvy, byl hod oštěpem v kategorii F37/38. Zkušený Petr Vrátil vybojoval čtvrté místo výkonem 40,79 metrů. Hned za ním skončil Martin Kukla, který usilovně bojoval o překonání svého osobního maxima. Nakonec se musel spokojit s pátým místem za pokus o hodnotě 36,30 metrů. Překvapením dne byl výkon juniora Michala Vimmera, který na své první velké sportovní akci obsadil sedmé místo: „Oštěp letěl do vzdálenosti 27 metrů a 99 centimetrů. Na rozcvičovacím stadionu mi to létalo až k 30 metrům, tak jsem chtěl, aby mi to v závodě vyšlo podobně. Ale i toto je moje maximum, takže mám radost.”

Mistrovství Evropy je obrovskou zkušeností také pro Annu Marcaníkovou. Výkonem 4,04 metrů ve vrhu koulí v kategorii F33 sice zaostala za svým osobním rekordem o necelých 30 centimetrů, ale z Berlína si nakonec odvezla krásné páté místo.

Úterý slibuje další skvělé sportovní souboje. Zhruba o půl šesté vstupují do boje dvě české naděje – Kateřina Nováková a Rozálie Mošovská. Obě atletky čeká hod diskem v kategorii F54/55. Krátce před sedmou hodinou se poprvé představí také Miroslava Obrová, rovněž v disku. Dnes se poprvé soutěžně zapojí i české běžkyně. Nejprve Anna Luxová na 100 metrů v kategorii T35 a pak Kateřina Husáková a Tereza Titěrová v rozbězích na 400 metrů. Poslední dvě jmenované společně se svojí týmovou kolegyní úspěšně absolvovaly před ME klasifikaci IPC pro kategorii T20.

Zdroj: Ilona Babková

Českým handicapovaným atletům můžete přímo fandit díky online přenosům. První možností je sledovat živé vysílání na webových stránkách IPC: https://www.paralympic.org/news/berlin-2018-european-championships-be-livestreamed nebo na facebookových stránkách akce: https://www.facebook.com/ParaAthletics/.

Množství záběrů a sestřihů bude rovněž k dispozici na portále YouTube: https://www.youtube.com/user/ParalympicSportTV.

Pro zájemce budou odpolední a večerní pasáže vysílány živě na Twitteru: https://twitter.com/paraathletics.