Teprve patnáctiletá Rozálie Mošovská je zatím nejpřekvapivější medailistkou české výpravy na mistrovství Evropy v Berlíně. Česká atletka šokovala v hodu oštěpem kategorie F53/54 všechny zkušenější soupeřky vyjma vítězné Bělorusky Nezhuarové a výkonem 11.15 m ze čtvrté série se postarala o zisk další stříbrné medaile do české sbírky, která tak už čítá tři stříbra a jeden bronz.

Dlouho to dokonce vypadalo, že Česká republika se dočká prvního zlata. Mošovská figurovala na prvním místě až do chvíle, kdy do sektoru nastoupila jako poslední v řadě Běloruska Yuliya Nezhuraová, která hned prvním pokusem (11.22m) Mošovskou přehodila a nakonec zvítězila díky svému letošnímu maximu 11.98m v poslední sérii.

Rozálie Mošovská, benjamínek české výpravy, zaznamenala čtyři platné pokusy, jediný z nich, který letěl přes 11 metrů, stačil na zisk stříbrné medaile.

„Soupeřky, které šly po mně, jsem samozřejmě sledovala a do poslední chvíle jsem doufala, že by to mohlo být zlato. Ale i to stříbro je super! Svoje výkony jsem, přiznám se, naopak až tak moc nevnímala, nevšimla jsem si toho nejdelšího, takže jsem nevěděla, proč se trenér tak raduje…,“ rozesmála se Mošovská.

„Ale když jsem slyšela jásot i z tribuny, bylo to velice povzbuzující. Před Evropou jsem doufala, že bych mohla uspět, ale po příjezdu sem, když jsem viděla atmosféru a to vše kolem, jsem trochu znejistěla. I proto jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Pomohla mi i přítomnost mé asistentky Kláry a poděkovat bych chtěla také trenérovi,“ vzkázala nejmladší členka české výpravy Rozálie Mošovská.

Ve čtvrtečním programu kontinentálního šampionátu v Berlíně se představila ještě další pětice českých atletů. Martin Adamčík byl v hodu diskem kategorie F63 šestý ve svém nejlepším letošním výkonu (26.63m). Sedmá místa shodně obsadili Dušan Ščambura v hodu oštěpem kategorie F55 (22.11m) a Michal Pallag ve vrhu koulí kategorie F37 (10.87m).

Oštěpařka kategorie F55/56 Miroslava Obrová obsadila pátou příčku (14.02m), běžkyně Kateřina Husáková byla na osmistovce kategorie T20 osmá (2:40,80).