První soutěžní den ME v para lukostřelbě nabídl v Plzni mimořádně zajímavou podívanou, z českých zástupců se nejlépe vedlo jednomu z největších favoritů. David Drahonínský své kvalifikační kolo kategorie W1 Open vyhrál a rovnou postoupil do čtvrtfinále, což i pro něj byla ve větrném počasí úleva.

„Vítr byl velice nepříjemný a člověk se musel prát s každým vystřeleným šípem. Někdy jsem měl pocit, že jsem vystřelil dobře, a byla z toho osmička. Jenže občas byl vítr silnější než můj letící šíp do desítky. Je velmi náročné se soustředit během kvalifikace na každý šíp, když musíte reagovat na proměnlivý vítr. V jedné minutě fouká zleva, v druhé zprava,“ okomentoval nelehké podmínky Drahonínský.

„S nástřelem rozhodně spokojený nejsem, ale za těch podmínek, který byly, to bylo dobré. Ušetřil jsem si první kolo eliminace, což je ve větru vždy trošku loterie, protože všichni jsou tu vyrovnaní,“ pochvaloval si výsledek český reprezentant.

Do eliminace naopak musel Karel Davídek, který po kvalifikaci skončil na čtvrtém místě, v duelu s Italem Fabiem Azzolinim ale neuspěl a soutěž jednotlivců pro něj bohužel skončila.

Do eliminací vstoupily ještě další dvě mužské kategorie. Mezi střelci s reflexním lukem postoupil do osmifinále Václav Košťál, Chaloupský a Šmondek naopak mezi nejlepších 16 neprošli. Leoš Bartoš a Jaroslav Zelenka pokračují mezi střelci s kladkovým lukem, v první eliminaci neuspěl Daniel Fridrich.

Mezi ženami se na osmém místě v kategorii s reflexním lukem umístila po kvalifikaci Markéta Sidková, která tak půlí startovní pole, 16. místo mezi ženami s kladkovým lukem patří Lence Kuncové, uprostřed startovního pole v kategorii W1 Open se pak nachází Šárka Musilová a Tereza Brandtlová, kterou trénuje David Drahonínský.

„Tereza střílela svůj čtvrtý venkovní závod na 50 metrů, přičemž v těch předchozích nepřesáhla hranici 370 bodů. Před jejím závodem v Plzni jsem tvrdil, že pokud střelí svůj osobní rekord, budu spokojený. Ale věřil jsem, že má na to, aby pokořila 500 bodů,“ zmínil Drahonínský.

Brandtlová, benjamínek českého týmu, ukázala, že se umí poprat s nervozitou ve velkém závodu a že poctivý trénink pod kvalitním vedením přináší ovoce. Nastřílela totiž 537 bodů a ukázala, že s ní soupeřky musejí do budoucna počítat.

Největší pozornost na sebe však strhl Ital Matteo Panariello, nevidomý lukostřelec, který hned během prvního soutěžního dne vytvořil neoficiální světový rekord! S nástřelem 367 bodů si jednak zajistil postup do druhého kola eliminace, především ale posunul hranici světového maxima o rovných pět bodů, což však ještě bude muset potvrdit Světová lukostřelecká federace v Lausanne.

Zdroj: Lukáš Kratochvíl, Lída Fikarová

Foto: Jan Povýšil