Trojí účast ve finále přinesl české výpravě šestý závodní den plaveckého mistrovství světa v irském Dublinu. Přímou účast měla jistou česká smíšená štafeta na 4×50 metrů volným způsobem, z rozplaveb dokázali do bojů o medaile postoupit ještě Tadeáš Strašík na polohové dvoustovce a Miroslav Smrčka na stovce volným způsobem.

„Událostí dne se stala mix štafeta 4×50 m volný způsob do 20 bodů, což znamená, že součet klasifikačních tříd jednotlivých plavců nesmí převýšit 20 bodů a plavou dvě ženy a dva muži. Sice jsme byli bez vyhlídek na medailové umístění, ale přesto jsme si závěr sobotního dne užili, a to jak štafetoví plavci Dominika Míčková, Petr Andrýsek, Agáta Koupilová, Ivan Nestával, tak i zbytek týmu na tribuně. Úspěch je, že dokážeme štafetu vůbec sestavit, kromě nás se to podařilo pouze dalším šesti zemím. Po diskvalifikaci španělské štafety jsme skončili šestí,“ říká vedoucí výpravy Štěpán Cagaň.

Tadeáš Strašík na polohové dvoustovce po ne zcela vydařeném dopoledním výkonu předvedl ve finále čas o pět sekund lepší než dopoledne. Posunul osobní maximum pod 2:30 a dokončil závod na 5. místě.

Jonáš Kešnar na 400 m volný způsob přepálil první padesátku, což se projevilo v závěru. I přesto je čas 4::43,62 pouhé tři sekundy za limitem B na mistrovství světa 2019. Dominika Míčková potvrdila formu posunem osobního maxima na stovce volný způsob. Petr Andrýsek na kraulové stovce dohmátl časem 1:32, který již dlouho neplaval, a Vít Šašek na motýlkové padesátce vylepšil osobní maximum o téměř čtyři sekundy.

Miroslav Smrčka (ČSZPS) postoupil na 100 m volný způsob ze čtvrtého místa, které ve finále obhájil.

V neděli se představí v přímém finále na 100 m prsa Anežka Floriánková a Nicole Habermannová, v dopoledních rozplavbách na 100m volným způsobem Agáta Koupilová, na 50 m motýlek Ivan Nestával, na 50 m znak Arnošt Petráček a Dominika Míčková. Závěr šampionátu uzavřou mužská i ženská polohová štafeta 4 x 100 m 34 bodů.

Zdroj a foto: ČSTPS