V Berlíně odstartuje dnes slavnostním ceremoniálem a prvními soutěžemi vrchol letošní atletické sezony, mistrovství Evropy handicapovaných sportovců. Česká republika vyslala do boje 27 atletů, největší medailovou nadějí je Eva Datinská. Češi si ze stejného stadionu odvezli před dvěma měsíci z Grand Prix 14 medailí.

V české výpravě lze nalézt celou řadu velezkušených sportovců, ať už jsou to Radim Běleš, Aleš Kisý či právě zmíněná Eva Datinská (za svobodna Berná) nebo její jmenovkyně Eva Kacanu, kteří mají na mezinárodní scéně za sebou nespočet startů, a to včetně těch na paralympijských hrách.

„Určitě bych chtěla nejcennější medaili z vrhu koulí, ale protože dvě kategorie sloučí, netuším, jaké budou přepočty. Každopádně budu v nevýhodě, protože holky z kategorie F36 budu muset přehodit,“ přemítá Datinská v rozhovoru pro Českou televizi.

Ještě těsně před šampionátem totiž nevěděla, zda bude její hlavní disciplína – vrh koulí – medailová, v kategorii F37 totiž byla sama a musela čekat, zda ji organizátoři sloučí s kategorií F36. Což udělali, ale pro Evu Datinskou bude tenhle závod velkou neznámou. To v disku, který je její doplňkovou disciplínou, ji čeká boj ve sloučené kategorii F37/F38, kde ale soupeřky zná a je si vědoma svých možností.

„Letos jsme s trenérem v disku změnili techniku a fakt nevím, jak to půjde,“ krčí rameny v rozhovoru s ČT česká reprezentantka, majitelka čtyř bronzových medailí z paralympijských her.

Hned trojnásobné zastoupení budou mít české barvy v soutěži kuželkářů, kde o cenné kovy zabojují Michal Enge, Martin Zach a už zmíněný Radim Běleš. Do Berlína odcestovala i řada mladých atletů, kteří zkušenosti teprve sbírají, ale třeba sprinterka Tereza Jakschová by do medailového pořadí klidně promluvit mohla.

Kontinentální šampionát, na kterém se představí na 600 sportovců z 39 zemí, můžou fanoušci sledovat živě na webových stránkách Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) nebo na facebookých stránkách samotného ME. Sestřihy a highlighty najdete také na YouTube.

Zdroj: ČATHS