Česká atletka Tereza Jakschová získala na ME v Berlíně svou druhou medaili. Po včerejším stříbru ze sprinterské stovky dnes přidala bronz z dvojnásobné trati kategorie T47 (27.32s). Jaroslav Petrouš ve vrhu koulí kategorie F56/57 skončil pátý (10.59m). Zkušená Eva Kacanu obsadila ve vrhu koulí kategorie F53/54 bronzovou příčku (5.02m).

„To stříbro na stovce včera bylo překvapení, na dvoustovce jsem od sebe dneska medaili čekala, s bronzem jsem určitě spokojená. Oba časy byly na hranicích osobáku, takže dobrý, možná kdyby bylo tepleji, byla bych rychlejší. Jinak se mi běželo dobře, nervozita už opadla a já si to užila,“ okomentovala bronzovou dvoustovku Tereza Jakschová.

„Obecně je tahle akce, myslím mistrovství Evropy, moc povedená, je su super atmosféra, fanoušci fandí, užíváme si to,“ těšilo českou sprinterku.

V sobotním programu kontinentálního šampionátu se objevil také Jaroslav Petrouš, který nastoupil k vrhu koulí kategorie F57. Držel se na nadějné bronzové pozici, ale v konečném zúčtování obsadil pátou příčku za výkon 10.59m.

Ve vrhu koulí měl soutěžit také Dušan Ščambura v kategorii F55, ze závodu se ale kvůli zdravotním potížím odhlásil. Jako poslední želízko v ohni tak měla česká výprava v sobotu zkušenou Evu Kacanu, kterou čekal vrh koulí kategorie F54.

Česká paralympionička zaznamenala jen dva platné pokusy, i ten první, který dolétl na značku 5.02m, ale nakonec na medaili stačil. Stříbrná skončila v evropském rekordu Ukrajinka Iana Lebiedievová, zlato získala v osobním rekordu Běloruska Yuliya Nezhuraová.

„Medaile mě samozřejmě těší, ale ten výkon nebyl úplně ideální. Připravená jsem byla, natrénováno jsem měla, ale někdy se to prostě nepovede. U mě se na tom podepsalo to, že mi změnili opěrku za zády, aniž by mě na to upozornili, moc mi ji utáhli a zjistila jsem to až ve chvíli, kdy už jsem seděla na stoličce. Když s něčím trénujete a máte to nějak nastavené, tohle vás prostě rozhodí, a mě to rozhodilo,“ litovala Eva Kacanu.

„To byl taky důvod, proč jsem měla jen dva platné pokusy ze šesti, nechtěla jsem, aby mi ty čtyři měřili, protože to byly strašné vrhy, takže jsem raději udělala přešlap, který se u nás dělá tak, že se rukou sáhne na přední popruh,“ vysvětlila česká atletka.

„Taky mi úplně neudělalo dobře to ochlazení, co přišlo, když jsme nastupovali, mrholilo, foukalo a byla zima, ale vymlouvat se na tohle nechci, protože podmínky jsme měli všichni stejné.“

Česká republika má ve své sbírce aktuálně deset medailí, pět stříbrných a pět bronzových. Z takového výsledku má Eva Kacanu radost a těší ji zejména výkony mladých sportovců.

„Osobně jsem moc ráda za každou medaili, která tu cinkla, po delší době je to opravdu slušný počet. Každý do toho dal maximum, i ti, kteří nakonec na placku nedosáhli. Výkony všech hodnotím velmi pozitivně, pro mnohé je to určitě nakopnutí a povzbuzení do přípravy na mistrovství světa, které se koná příští rok,“ uzavřela Eva Kacanu.