Na Evropský pohár v Boccie do Poznaně vycestovala reprezentovat početná sportovní výprava pod vedením trenérky Michaely Řiháčkové. Výběr složený z nováčků i ostřílených borců předváděl na turnaji vyrovnané výkony a nakonec vybojoval pro české národní barvy i jeden cenný kov.

Reprezentační tým složený ze sportovců Marcely Čermákové se sportovní asistentkou Zuzanou Čermákovou, Adama Pešky se sportovní asistentkou Ivanou Peškovou a Marka Drahonského se sportovním asistentem Zdeňkem Vydrželem přípravu na turnaj nepodcenil a výběr tak mohl pomýšlet na skvělé výsledky.

Pro Marcelu Čermákovou a Marka Drahonského byl EP první účastí na mezinárodní soutěži podobného typu. Adam Peška reprezentuje již druhým rokem a drží se na třinácté příčce světového žebříčku. Spolu tito hráči tvořili na turnaji pár klasifikační třídy BC3. V této kategorii soutěží sportovci, kteří při hře používají herní pomůcku – rampu, pomocí které do hry vypouštějí míč. Rampu jim při hře nastavuje sportovní asistent.

Samotný turnaj odstartoval soutěží jednotlivců, ve které se však českým reprezentantům příliš nedařilo. Adam Peška nešťastnou shodou výsledkových okolností nepostoupil ze skupiny po dvou výhrách a jedné prohře. Jeho snažení okomentovala vedoucí výpravy a trenérka Michaela Řiháčková: „Na takovýchto závodech je vidět, jak moc záleží na každém jednotlivém míčku, který může znamenat bod, o který se buď postoupí nebo bude k postupu chybět. Velmi důležité je udržet pozornost a odehrát celé zápasy vyrovnaně.“

Druhá část EP v Poznani se nesla ve znamení turnaje párů. Český výběr narazil v základní skupině na domácí favorizované Polsko, Německo a Itálii. S našimi severními svěřenci trenérky Řiháčkové sice prohráli, ale po vysokých výhrách 10:0 a 10:1 nad zbylými protivníky slavili postup do semifinále. Zde odehráli vyrovnaný zápas se Slovenskem, kterému však nakonec podlehli 5:2.

V souboji o bronz čekali na Adama Peška a Marcelu Čermákovou Rusové ve složení Rusové Alexander Legostaev a Maxim Vasiliev – jako tým sedmý nejlepší na světě a Legostaev se individuálně drží na osmé příčce celkového žebříčku. Atmosféru klání přibližuje Michaela Řiháčková: „Naši šli do zápasu s tím, že nemají co ztratit. Adam a Marcela bojovali opravdu srdcem a předvedli hru, tak jak ji na kurtu umí nejlépe. Zápas to byl opravdu vyrovnaný a neuvěřitelně napínavý.“

Po první směně bylo skóre 1:0 pro Českou republiku, ale v té druhé Legostaev s Vasilievem vyrovnali na 1:1. Třetí směna se opět vydařila lépe tuzemským sportovcům a výsledek navýšili o 1 bod. Čtvrtou směnu vyrovnali Rusové a šlo se do tie-breaku. Ten nakonec ovládli Peška s Čermákovou a po lítém boji získali bronzovou medaili pro českou výpravu.

„Jako tým jsme dokázali napnout naše limity tak, abychom zrealizovali to, pro co jsme na tento turnaj přijeli,“ zhodnotila výkon českých sportovců Michaela Řiháčková.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Česká federace Spastic Handicap