Česká bowlingová reprezentace získala na nedávném otevřeném mistrovství Evropy zrakově handicapovaných hráčů tři medaile, jednu stříbrnou a dvě bronzové. Akci uspořádal Český svaz zrakově postižených sportovců (ČSZPS), šampionát přilákal sportovce z Česka, Polska, Finska, Izraele, Japonska, Hong Kongu a Singapuru.

Celkem 31 hráčů a hráček soupeřilo o cenné kovy v Pardubicích v kategoriích B1, B2 a B3, a to jak v individuálních, tak týmových soutěžích. Hned první dvě to českému týmu dvakrát „cinklo“. V kategorii B2 jednotlivců postoupil do semifinále ze druhého místa Karel Macháček a nakonec získal stříbrnou medaili, v B3 zase Josef Gruncl dosáhl na bronz.

Češi uspěli i v soutěžích dvojic, když Michal Krch s Josefem Grunclem vybojovali stříbrnou medaili – pro Gruncla to byla už druhá na turnaji. V soutěžích trojic a all events už čeští reprezentanti žádný další cenný kov nepřidali, a se třemi medailemi skončili v hodnocení národů na pátém místě. Nejúspěšnější výpravou se stalo Polsko s celkovým součtem 13 medailí, z toho pěti zlatých.

„Chyběli tady Korejci a Tchajwanci, takže úroveň byla o trochu nižší než vloni na MS v Japonsku, ale i tak jsem se dvěma medailemi hodně spokojený,“ okomentoval své vystoupení na ME Josef Gruncl.

„Jsme moc rádi, že jsme mohli v České republice uspořádat takovou akci, naším záměrem je, aby se zde alespoň jednou za rok konal podnik evropského nebo světového významu. Rádi bychom, aby se tady sportovci z jakékoli země cítili jako doma, zatímco budou usilovat o medaile. Skončené mistrovství Evropy bylo v tomto ohledu takovou první vlaštovkou,“ přidal své hodnocení prezident ČSZPS Zdeněk Barlok.