Na Atletickém stadionu VUT v Brně dnes vrcholí finále letošního ročníku Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, projektu Českého olympijského výboru. Děti si mohou na místě vyzkoušet i některé disciplíny, které provozují handicapovaní sportovci, a to díky BeActive vesničce, ve které zajišťuje doprovodný program Český paralympijský výbor ve spolupráci s Premier Sports CZ.

Ten v minulém školním roce spustil pilotní projekt Paralympijská výzva, který je určen handicapovaným dětem základních škol, a kromě sportovních disciplín se děti mohly na Sportovních dnech těšit také na besedu s úspěšnými handi-sportovci. Někteří z nich dorazili také na republikové finále do Brna.

„S týmem jsem ve školním roce zavítala do Prahy a Opařan, kde jsem od dětí dostala nádherné obrázky, které mám vylepené nad trenažérem. Ten je pro mě normálně hrozná otrava, raději jezdím venku, ale když se dívám na ty obrázky, říkám si, že musím makat, abych na medaile, které mi tam děti nakreslily, opravdu dosáhla,“ popisuje třeba handbikerka Kateřina Antošová.

„Tady v Brně je skvělá atmosféra, moc se mi tu líbí. Děti se dokážou vyhecovat, jedou úplně na plný výkon, koukala jsem se na ně, když dělaly sedy-lehy a kliky – a jely do padnutí jen proto, aby jejich tým vyhrál. Já jim tady pak ukazovala jízdu na handbiku a vnímala jsem, jak je to zajímá a jak jsou překvapené, že to umí jezdit rychle. Tyhle akce jsou super, kde jinde propagovat sport, než mezi dětmi,“ doplňuje Antošová.

Kromě handbiku si děti mohou zkusit také zvukovou střelbu, běh pro nevidomé, showdown a lukostřelbu, kterou jim předvedla česká paralympionička Markéta Sidková.

„Jsem hrozně překvapená, kolik dětí tady je, dost mi to boří zažitý stereotyp, že všichni sedí doma u počítačů a o sport se nezajímají. Jejich zájem o lukostřelbu určitě vnímám, otázka je, na kolik je to osloví, protože je to přece jenom ‚klidnější‘ sport, ale určitě je to pro ně zajímavá zkušenost,“ myslí si Markéta Sidková.

Do Brna se na finále Sazka olympijského víceboje sjelo na šest stovek dětí z celé republiky. Další ročník tohoto projektu odstartuje ještě teď v září, a společně s ním také Paralympijská výzva.