Výběr složený z řad sportovců Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) se zúčastnil mistrovství Evropy divize B v ragby vozíčkářů. Omlazený tým pod vedením Davida Lukeše obsadil celkové sedmé místo.

Ve finském Pajulahti se od 10. do 14. října konalo mistrovství Evropy divize B v rugby na vozíku, a to i za účasti reprezentace hájící tuzemské národní barvy. Prezident Českého ragbyového svazu vozíčkářů a zároveň hrající trenér David Lukeš okomentoval turnajové vyhlídky: „Nejsme tady favorité, nejsme ani černí koně, jsme outsideři, kteří se na mistrovství dostali jen díky neúčasti Belgie, jako třetí tým mistrovství Evropy divize C.“

Soupeři českého celku ve skupině B byli postupně domácí Finové, Rakousko a Nizozemsko, kteří potvrdili svoji kvalitu a tým Davida Lukeše ve všech vzájemných zápasech porazili. Následovala utkání o umístění, ve kterých Češi nejprve nestačili na Irsko, ale celý turnaj zakončili vítězně, když po napínavém souboji zdolali výběr Itálie poměrem 50:44. Z celkového vítězství se ve Finsku radovala reprezentace Nizozemska, která si ve finále poradila se Švýcarskem.

V návaznosti na turnajové výsledky sestupují čeští ragbisté zpět do divize C, ale i díky omlazenému kádru jsou sportovní vyhlídky pro českou ragbyovou reprezentaci více než optimistické.

Skupinové výsledky:
Finsko – Česká republika 61:49
Česká republika – Rakousko 47:64
Česká republika – Nizozemsko 49:57

Play-off (5. až 8. místo):
Irsko – Česká republika 52:38
Česká republika – Itálie 50:44

Text: Martin Steinbach
Foto: Český ragbyový svaz vozíčkářů