Do lázeňského městečko Laško ležícího v Dolním Štýrsku na východě Slovinska se sjela světová špička handicapovaných stolních tenistů. Na právě probíhajícím mistrovství světa se o úspěch pokouší i trojice českých hráčů.

Více než 350 sportovců z 54 zemí celého světa – taková je účast na mistrovství světa ve stolním tenisu ve Slovinsku. Do města Laško vyrazili i zástupci České asociace tělesně handicapovaných sportovců a Českého svazu tělesně postižených sportovců. Konkrétně Jiří Suchánek (třída 2), Daniel Horut (třída 7) a Ivan Karabec (třída 10) hájí své národní barvy na palubovce sportovní haly Zlatorog.

Tito hráči museli v minulém roce absolvovat náročnou kvalifikaci, na jejíž konci bylo potřeba dosáhnout na umístění do 20. příčky světového žebříčku. Středeční a čtvrteční část turnaje se nesla ve znamení soubojů v základních skupinách a od pátku 19. října mistrovství pokračuje vyřazovacím systémem.

Českým reprezentantům v kategoriích 2 a 7 – tedy Jiří Suchánek a Daniel Horut – vstup do turnaje příliš nevyšel. Suchánek v prvním souboji narazil na předsedu Slovenského paralympijského výboru Jána Riapoše, se kterým po dlouhé a vyrovnané bitvě podlehl 2:3. Ani Horut nebyl úspěšnější, protože výkonnostně nestačil na Brita Williama Johna Bayleyho a prohrál 1:3.

Odstartovat výhrou se podařilo až třetímu vyvolenému. Ivan Karabec v třídě 10 ve skupině F předčil Diega Moreiru z Brazílie poměrem 3:2. V dalším utkání však český hráč nestačil na Filipa Radoviče z Černé Hory a prohrál 2:3. Své druhé zápasy se skupině vyhráli také Jiří Suchánek s Danielem Horutem. Prvně jmenovaný zdolal Espindolu z Brazílie (3:1) a Horut v třídě 7 porazil Francouze jménem Stephane Messi. Jmenovec slavného argentinského fotbalisty s českým reprezentantem prohrál 3:2.

Do pátečních vyřazovacích bojů postoupili všichni tři čeští hráči –Daniel Horut s Ivanem Karabcem zahájí své zápasy v osmifinále a Jiří Suchánek byl nasazen rovnou do čtvrtfinále, kde bude čekat na lepšího z dvojice Ludrovský (Slovensko) a Perlič (Srbsko).

Výsledky základních skupin:
Třída 2:
Jiří Suchánek – Ján Riapoš (Slovensko) 2:3
Jiří Suchánek – Iranildo Conceicao (Brazílie) 3:1

Třída 7:
Daniel Horut – William John Bayley (Velká Británie) 1:3
Daniel Horut – Stephane Messi (Francie) 3:2

Třída 10:
Ivan Karabec – Diego Moreira (Brazílie) 3:2
Ivan Karabec – Filip Radovič (Černá Hora) 2:3

Play-off (19. října):
12:00
Daniel Horut – Paulo Sergio Salmin Filho (Brazílie)

13:30
Ivan Karabec – Desnislav Stefanov Kodjabashev (Bulharsko)

18:00
Jiří Suchánek – vítěz duelu Ludrovský (Slovensko) vs. Perlič (Srbsko)

Text: Martin Steinbach
Foto: SPINT 2018