O medailovou radost pro české národní barvy se na mistrovství světa ve Slovinsku postaral stolní tenista Jiří Suchánek. Další dva reprezentanti – Ivan Karabec a Daniel Horut – vypadli ve svých kategoriích v osmifinále.

Dolnoštýrské lázeňské město Laško hostilo od 17. října turnaj nejlepších handicapovaných stolních tenistů světa. Česká republika vyslala do bojů tři hráče, kterým se shodně po jedné výhře a jedné porážce podařilo postoupit ze základní skupiny do vyřazovacích bojů. Dřívější článek ze začátku turnaje naleznete zde.

Osmifinále, které začalo 19. října dopoledními zápasy, bylo bohužel konečnou zastávkou pro Ivana Karabce (třída 10) i Daniela Horuta (třída 7). Prvně jmenovaný nestačil na Bulhara Denislava Stefanova Kodjabasheva a po třech vyrovnaných setech prohrál 0:3. Daniela Horuta potkal podobný výsledkový osud a ze souboje s Brazilcem Paulo Sergio Salmin Filhem vyšel jako poražený rovněž 0:3.

Jiří Suchánek si postupem ze skupiny zajistil přímou účast ve čtvrtfinále, ve kterém čekal na vítěze dvojice Ludrovský (Slovensko) vs. Perlič (Srbsko). Český reprezentant nakonec čelil slovenskému soupeři, kterého zdolal jasně 3:0 na sety a začal vyhlížet protivníka na sobotní semifinále. V tom se utkal s Fabienem Lamiraultem a šlo o reprízu semifinálového klání z paralympijských her v Riu v roce 2016 – Francouz tenkrát vyhrál celý turnaj a nyní obhajoval titul mistra světa.

Vyrovnaný duel dopadl lépe pro soupeře Jiřího Suchánka. Lamirault vedl už 2:0 na sety a českému hráči se podařilo vyrovnat, ale v koncovce Francouz potvrdil roli mírného favorita, Suchánka udolal a následně ovládl i celý šampionát. Český medailista zhodnotil své působení na mistrovství světa se smíšenými pocity: „Bronz je určitě skvělý, ale jsem samozřejmě trochu zklamaný, že jsem nešel dál. Semifinále bylo vlastně stejně obsazené jako v Riu. Tam jsem na Lamiraulta opravdu neměl. Tady jo. Myslím, že jsem ostudu neudělal. Medaile z MS v mé skupině postižení byla naposledy v roce 1998.“

Text: Martin Steinbach