Český závodník Jan Tománek absolvoval v USA duatlonovou trať z důvodu nevyhovujících podmínek pro klasický triatlon. V závodu Světového poháru bez plavecké kategorie bezkonkurenčně ovládl cyklistickou část a získal bronzovou medaili.

Americký stát Florida se momentálně vyrovnává s následky řádění ničivého hurikánu Michael, který po sobě zanechal miliardové školy a mnoho lidských obětí. Město Sarasota, které hostilo Světový pohár v paratriatlonu, však bylo této přírodní katastrofy (téměř) ušetřeno a český reprezentant Jan Tománek tedy mohl zaútočit na další výrazný sportovní úspěch v tomto roce. Už v září totiž obhájil titul mistra světa v 70.3 Ironmanu v Jihoafrické republice v Port Elizabeth.

Následky nepřízně klimatických podmínek se však projevily i v Sarasotě. Už několik dní před samotnými závody se organizátoři akce potýkali s problémy, a nakonec se Světový pohár kvůli velkému množství řas ve vodě uskutečnil pouze jako duatlon (2,5 km běh – 20 km cyklistika – 5 km běh). Jan Tománek okomentoval předstartovní přípravy následovně: „V pátek jsem měl v plánu ještě oficiální plavecký trénink, ale byl zrušen. Mluví se o nízké kvalitě vody, ale asi větší starost mi dělají aligátoři, kteří si v klidu plavou po trati!“

Český reprezentant, který zažívá další sportovně úspěšný rok, však nedělní závod ochuzený o plaveckou část i s dalšími šesti soupeři absolvoval. V čase 56 minut a 58 vteřin finišoval na třetí pozici. Lepší byli jen zlatý Nic Beveridge z Austrálie a Brazilec Fernando Aranha, který bral stříbrnou medaili.

„S duatlonem jsem doposud neměl žádnou zkušenost. Přestože se jedná o kombinaci pro mě známých disciplín, bylo vše zcela jiné. Musel jsem si natrénovat specifický průběh přechodů a zejména přechod z běhu na cyklistiku, který se v klasickém triatlonu není. Duatlon byl pro mě sice novinkou, ale změna mi hrála do karet, protože závod byl obsazen silnými plavci, kteří nyní neměli tolik prostoru se prosadit,“ dodává Tománek, pro něhož byl floridský Světový pohár posledním letošním startem v této sérii závodů.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Facebook a oficiální webové stránky Jana Tománka