Již druhý závod v USA v krátkém časovém rozestupu absolvoval triatlonista Jan Tománek. Na trati 70.3 Ironman v New Orleans zvítězil v kategorii handicapovaných a v rámci kompletního startovního pole obsadil 148. místo z 917 startujících.

V neděli 21. října závodem 70.3 Ironman skončila pro českého sportovce povedená sezona, ve které například obhájil titul mistra světa a dále vytrvale a úspěšně reprezentovat svoji vlast. Jan Tománek se v New Orleans, podobně jako před týdnem v rámci závodu na Floridě, musel potýkat s několika změnami oproti původnímu programu.

„Samotnému závodu předcházelo několik změn a tou nejvýznamnější byla změna cyklistické části. Profil zůstával i nadále rovinatý, ale většina trati se nejela po novém a rychlém asfaltu vedoucím z New Orleans na východ, ale závodilo se na dva okruhy v okolí přístavu a letiště Lakefront po panelových cestách, které rozhodně nenahrávaly k vylepšení osobního maxima,“ přibližuje Tománek americkou závodní rozlučku s letošní sezonou.

Velice náročnou trať, jejíž plavecká část musela být kvůli silnému příboji vln rovněž zkrácena, dokončil v rychlém čase 4:55:02 hodiny, a to znamenalo první místo v kategorii Physically Challenged. V celkovém součtu s nehandicapovanými sportovci obsadil konečnou 148. příčku, což je podle slov Jana Tománka „dobré zakončení úspěšného roku“.

A co čeká rodáka z Dobříše v následujících měsících? „V průběhu listopadu plánuji tréninkovou pauzu a rehabilitaci. Nedílnou součástí tohoto měsíce budou i jednání s mými partnery a prodlužování či vytváření nových sponzorských kontraktů. Začátkem prosince začnu pozvolna trénovat a současně s tím bych rád zkompletoval diplomovou práci, abych mohl příští rok ke státnicím. Koncem roku by měly být známy jednotlivé termínovky a budu moci začít detailně plánovat příští sezonu,“ uzavírá Tománek.

Text: Martin Steinbach