V pořadí druhý ročník unikátního projektu Paralympijská výzva odstartoval se začátkem nového školního roku na základních školách v celé České republice. Iniciativa si klade za cíl přivést handicapované děti k pohybu, sportování a zdravému životnímu stylu.

Paralympijská výzva probíhá v součinnosti se Sazka Olympijským vícebojem, což je největší školní sportovní program v České republice a ve svém pilotním ročníku zapojila do projektu téměř 2 000 handicapovaných dětí z 55 základních škol se speciálním vzdělávacím programem. Žáci na hodinách tělesné výchovy testují prostřednictvím netradičních sportovních disciplín své dovednosti, aby pak za svoji aktivitu získali pro sebe nebo pro svoji školu různé odměny.

Takovou odměnou může být i Sportovní den s paralympionikem. Tato akce proběhla během loňského školního roku na patnácti školách a vždy se setkala s ohromným úspěchem. Na těchto vzdělávacích institucích připravil organizační tým Českého paralympijského výboru zábavné sportovní dopoledne s doprovodným programem a přítomna byla vždy i některá z významných osobností tuzemského sportu pro handicapované. O své životní zkušenosti, zážitky a úspěchy se podělili například deaflympijští medailisté Lenka Matoušková a Marek Bartošek, handbikerka Kateřina Antošová, golfista Jakub Kovařík či para hokejista Zdeněk Šafránek.

„Chtěla bych jménem naší školy, a především dětí poděkovat za překrásný den plný zajímavých zážitků. Bylo nám potěšením osobně poznat sportovkyni Lenku Matouškovou a také děkuji za to, že nám organizační tým pomohl zaregistrovat školu do systému Sazka Olympijského víceboje,“ okomentovala květnový Sportovní den Magistra Monika Dacková ze Základní školy Kamenice-Olešovice.

I letos se mohou děti i zástupci jednotlivých škol těšit Sportovní dny s paralympionikem.

Pokud se chcete o projektu Paralympijská výzva dozvědět více informací, klikněte na tento odkaz.

Pro přímou registraci školy použijte odkaz zde.

Text: Martin Steinbach