Závodníci z řad SK SKIVELO neslyšících Olomouc – Pavel Pastrnek a David Studýnka – absolvovali silniční etapový závod na Tchaj-wanu Tour de Formosa. Cyklistický podnik se skládal ze sedmi etap v celkové délce téměř 900 kilometrů.

Šestý ročník celosvětového silničního etapového závodu kolem ostrova Tchaj-wan se v letošním roce uskutečnil začátkem listopadu. Celkově se akce zúčastnilo 14 neslyšících závodníků ze sedmi států (Belgie, Česká republika, Japonsko, Maďarsko, USA, Slovensko a Tchaj-wan) a s nimi i 50 jezdců bez handicapu. Do jihovýchodní části Asii odcestovali reprezentovat Pavel Pastrnek a David Studýnka i se svými manželkami, které měly na starost podávání občerstvení při závodě, masáže, tlumočení, každodenní stěhování z hotelu do hotelu či fotografování.

První etapa v délce 85 km vedla z hlavního města Tchaj-wanu Tchaj-pej do Keelungu. Pavel Pastrnek musel po penalizaci tuto část závodu ukončit a David Studýnka po menší kolizi s ostatními jezdci finišoval na osmém místě. Klíčovým momentem celé tour pro české závodníky se pak stala druhá etapa. V ní měli těsně před cílem Pastrnek se Studýnkou pád, ve kterém si druhý jmenovaný přivodil zlomeninu klíční kosti a celý závod pro něj bohužel skončil. Pastrnek s naraženou pánevní kostí a zraněním kolenem dojel na 11. místě.

V Tour de Formosa poté pokračoval jen Pavel Pastrnek, na Davida Studýnku čekala operace. V dalších etapách se zbylý český závodník držel vždy v hlavním pelotonu, ale zranění mu bohužel nedovolilo atakovat nejvyšší příčky umístění a obsadil celkové deváté místo. Vítězem tour v kategorii neslyšící se stal Adrián Babič ze Slovenska. Další ročník Tour de Formosa by se měl uskutečnit za dva roky.

Text: Martin Steinbach
Foto a zdroj: Pavel Pastrnek