World Wheelchair-B Curling Championship, neboli mistrovství světa skupiny B v Curlingu vozíčkářů, začíná již dnes a reprezentace České republiky je u toho. Výprava složená z řad sportovců ČFSH a ČATHS vyhlíží medailové pozice a postup na březnové MS skupiny A do Skotska.

Na šampionátu ve Finsku se 14 celků utká o tři postupová místa do elitní skupiny MS A. Česká republika vyslala do bojů sestavu Radek Musílek, Štěpán Beneš, Martin Tluk, Jana Břinčilová a Dana Selnekovičová. Trenérka Helena Barkmanová se netají postupovými ambicemi a očekává nesmírně vyrovnaný turnaj, na kterém může každý porazit kohokoliv.

„Naši v minulosti již několikrát odehráli velmi vydařené turnaje o postup do elitní světové skupiny, pokaždé ovšem skončili těsně před branami. Tentokrát však za sebou mají nejintenzivnější přípravu v třináctileté historii české vozíčkářské reprezentace,“ přibližuje vyhlídky českých curlerů manažerka reprezentace a vedoucí realizačního týmu Kateřina Urbanová.

„Letošní sezónu jsme zahájili oproti předešlým rokům o více jak měsíc dřív, což pomáhá lépe načasovat formu na nadcházející vrchol aktuálního roku. Záměrně neříkám vrchol celé sezóny – tou bude, jak pevně doufáme, březnové mistrovství světa,“ pokračuje Urbanová.

„Příprava tedy byla poctivá, teď už jen zbývá úsilí přetavit v kýžený postup. Chceme celkově skončit do třetího místa a vybojovat tak postup do Skotska,“ uzavírá Urbanová. V prvním zápase čeká dnes na České curlery výběr Anglie (17:30) a hned zítra je na programu dne derby se Slovenskem (14:00).

Vítězové skupin postupují přímo do semifinále a druhé a třetí týmy se utkají v kvalifikačních utkáních systémem A3 vs B2 a A2 vs B3. Následuje semifinále a zápasy o zlatou a bronzovou medaili.

Program České reprezentace:
Pátek 9. listopadu: Anglie – Česká republika, 16:30
Sobota 10. listopadu: Česká republika – Slovensko, 13:00
Neděle 11. listopadu: Slovinsko – Česká republika, 17:30
Pondělí 12. listopadu: Turecko – Česká republika, 13:00
Úterý 13. listopadu: Česká republika – Estonsko, 8:30 a Itálie – Česká republika, 17:30

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Kateřina Urbanová