Mistrovství světa skupiny B v curlingu vozíčkářů ve Finsku má za sebou zápasy v základních skupinách a výběr Česká republiky dosáhl vynikajícího úspěchu, když postoupil do vyřazovací fáze turnaje. Šest nejlepších se nyní utká o medaile a postup na březnové MS skupiny A ve Skotsku.

Manažerka curlingové reprezentace a vedoucí realizačního týmu Kateřina Urbanová se před turnajem svěřila, že ambice českého celku nemohou být nižší než umístění do třetího místa a naši reprezentanti jsou zatím na dobré cestě, jak tohoto cíle dosáhnout. Tuzemští curleři si zajistili postup mez šestici nejlepších již po úvodních pěti zápasech, tedy ještě před odehráním kompletní skupinové fáze.

Českým hráčům pod vedením trenérky Heleny Barkmanové se vstup do turnaje povedl na jedničku. Z úvodního měření sil s reprezentací Anglie vyšel lépe tým ve složení Radek Musílek, Štěpán Beneš, Martin Tluk, Jana Břinčilová a Dana Selnekovičová a zvítězil jednoznačně 9:4. O den později sice Češi nestačili v derby na Slováky a po velice vyrovnaném utkání prohráli 4:6, ale další zápasy již byly opět plně v režii týmu České republiky.

Následovaly vítězné výsledky 8:3 se Slovinskem, 12:3 s Tureckem a především 6:5 s Estonskem, kdy si Češi s předstihem zajistili postup za skupiny bez ohledu na večerní dohrávku s Itálií. S týmem z Pobaltí došlo ke skvělému obratu z 2:5 na konečných 6:5 pro tým Heleny Barkmanové. Souboj s Itálií měli Češi dobře rozehraný, ale nadějné vedení 3:0 bohužel neudrželi a po porážce 4:7 skončili ve skupině A druzí za Slovenskem. O semifinále se Český výběr utká s týmem, který skončí na třetím místě ve skupině B.

Výsledky českého týmu:
ČR – Anglie 9:4
ČR – Slovensko 4:6
ČR – Slovinsko 8:3
ČR – Turecko 12:3
ČR – Estonsko 6:5
ČR – Itálie 4:7

Text: Martin Steinbach
Foto: Czech Wheelchair Curling