Skandinávská metropole Tampere bude už na několik dní hostit v pořadí páté mistrovství Evropy ve futsalu neslyšících. Česká výprava pod vedením trenéra Petra Valáška bude u toho a v základní skupině narazí na Itálii, Izrael a domácí Finy.

Když se českým futsalistům před rokem podařilo postoupit z kvalifikační skupiny pro mistrovsví Evropy, zařadili se mezi konečnou šestnáctku zemí, které se na palubovce ve Finsku představí. Losování z konce letošního června přiřklo našim reprezentantům skupinové protivníky Itálii, Izrael a domácí turnajové pořadatele. Šance českého týmu pro šampionát, jehož součástí je i kategorie žen, jsou rozhodně nadějné.

„Určitě chceme postoupit ze základní skupiny. Velmi bych si ale přál, kdyby se nám povedlo získat medaile, to je můj sen. Od kvalifikačního turnaje jsme absolvovali několik soustředění a přátelských zápasů a mám za to, že naše kvalita stoupá, s přípravou jsem tak spokojen. Nicméně na turnaji nás čekají těžcí a jistě dobře připravení soupeři,“ přibližuje ambice českého týmu hlavní trenér Petr Valášek.

„Disponujeme vyrovnaným týmem. V hlavě mám hráče, na které spoléhám více než na jiné, ale nechci jmenovat a dostávat jednotlivce pod tlak. Chceme především spoléhat na kvalitní týmový výkon. Za favority na medailové pozice považuji Rusko, Izrael, Holandsko a Turecko,“ dodává Valášek.

První zápas v hale TähtiAreena čeká na české reprezentanty s Itálií ve čtvrtek 6. prosince.

Zápasy skupiny A:
Itálie – Česká republika, 6. prosince v 17:30
Česká republika – Finsko, 8. prosince v 16:30
Izrael – Česká republika, 9. prosince v 19:00

Nominace České republiky:
Martin Braneac, Dalibor Jedlička – Jakub Bajer, Lukáš Benda, Muríz Džilič, Tomáš Gajdošík, Patrik Gloga, Jaroslav Holan, Andreas Hubáček, David Lištvan, Martin Luňák, Milan Novotný, Michal Skorkovský, Ondřej Vodička

Realizační tým:
Petr Valášek (hlavní trenér), Sergej Josef Bovkun (asistent trenéra), Jiří Kolíska (vedoucí mužstva), Jiří Tvrdík (masér) a Jan Crkovský (kustod a média)

Text: Martin Steinbach
Foto: CZECH DEAF FOTBAL