Čeští para hokejisté absolvovali Ugra Cup v Rusku a na kvalitně obsazeném turnaji dosáhli na celkové páté místo. Trenér reprezentace Jiří Bříza litoval především nezvládnutého zápasu s Japonskem ve skupině.

S vyhlídkami na medailová umístění vycestovali čeští para hokejisté do Ruska na turnaj Ugra Cup – výsledky zde. Trenér Jiří Bříza měl k dispozici sestavu zkušených harcovníků, které však nemohly doplnit mladé naděje z předchozích přátelských zápasů v Praze.

„Nováčci, kteří hráli u nás proti Japonsku, neměli potřebný věk pro účast na turnaji. Oficiálně pro mezinárodní akce je účast na soupisce podmíněna dosažením věku 16 let, takže s námi v Rusku nebyli. S mladíky prozatím nepočítáme ani pro mistrovství světa v Ostravě. Jednak na to nemají věk a pak je čeká ještě dlouhá cesta, než budou připraveni hrát na mezinárodní úrovni,“ okomentoval absenci čtrnáctiletých hráčů Jiří Bříza.

Čeští hráči na Ugra Cupu obsadili konečné páté místo, což hlavní kouč bere jako mírné zklamání. „Cílem bylo hrát o bronz, neboť známe kvalitu ruských klubu, která je shodná s úrovní týmů USA či Kanady. Ve skupině jsme zbytečně nezvládli zápas proti Japonsku, se kterým jsme se porazili sami. Chybami darované góly soupeři a množství neproměněných šancí v naší útočné hře, to byly hlavní důvody porážky. Na zhoršeném projevu taktiky našeho týmu se podepsala absence čtyř hráčů ze základní soupisky,“ posteskl si reprezentační trenér.

„Ze tří odehraných zapasu jsme paradoxně nejlépe hráli proti domácímu ruskému klubu Jugra. I když jsme dostali sedm gólů, po taktické stránce jsme hráli nejobstojněji. Pochvalu kluci zaslouží ještě za zvládnuté prodloužení proti Slovákům. Za účast na turnaji jsme velmi rádi a moc dobře víme, na čem pracovat a v čem se zlepšovat, abychom na mistrovství světa v Ostravě obstáli dle našich cílů“ tvrdí Jiří Bříza.

A jaké jsou další plány českého týmu v rámci příprav na vrchol letošní sezony? „Celý Urga Cup nám do přípravy hodně pomůže tím. Před mistrovství světa v Ostravě nás čeká turnaj ve Švédskem Ostersundu v lednu a na konci března odehrajeme turnaj 4 Nations v Dolním Kubíně na Slovensku. Těsně před Ostravou pozveme jednoho soupeře na přípravné utkaní.“

Text: Martin Steinbach