Druhý ročník Paralympijské výzvy je v plném proudu a v letošním školním roce první Sportovní den s paralympionikem proběhl v pražských Radlicích. Disciplíny Sazka Olympijského víceboje plnili žáci základní školy pro sluchově postižené.

V pořadí již šestnáctý Sportovní den s paralympionikem byl zároveň pomyslným odrazovým můstkem pro školní rok 2018/2019. I letos se totiž mohou základní školy po celé České republice zapojit do unikátního projektu Paralympijská výzva, který se snaží přivést ke sportování děti s handicapem. Organizační tým Českého paralympijského výboru nyní zavítal do Prahy 5 na školu pro sluchově postižené a jako sportovní osobnost s sebou přivezl deaflympijského medailistu ve střelbě Marka Bartoška.

„Hodně mě potěšilo, že jsem mohl ukázat svůj milovaný sport ve znakovém jazyce. A jak jsem viděl zájem dětí a jejich nadšení a zvědavost, přeneslo se to i na mě. Až jsem obával, že tlumočníci a tlumočnice nebudou stíhat. Děti byly šikovné a věřím, že když si najdou svůj cíl, a půjdu si za ním, tak dokážou všechno, i nemožné,“ přibližuje své dojmy ze Sportovního dne Marek Bartošek.

V rámci sportovní části došlo na plnění disciplín Sazka Olympijského víceboje, kdy si žáci prvního stupně vyzkoušeli mimo jiné skok z místa či hluboký předklon a ti starší se zapotili například u sed-lehů na čas po dobu dvou minut. Více než čtyřicítka svěřenců místní učitelky tělocviku Markéty Hanušové si cvičení i besedu s Markem Bartoškem velice užila. Za svoji aktivitu získali všichni zúčastnění diplomy, občerstvení a tašky na sportování.

Celým Sportovním dnem s paralympionikem provázel hudebník a mistr České republiky ve slam poetry Filip Koryta. Jako další školu se speciálním vzdělávacím programem navštíví tým Paralympijské výzvy příští pátek. Na triatlonistu Jana Tománka se už nyní těší na 4. Základní škole Nerudova v Říčanech.

Pokud se chcete o projektu Paralympijská výzva dozvědět více informací, klikněte na tento odkaz.

Pro přímou registraci školy použijte odkaz zde.

Text: Martin Steinbach